For noen år siden besto Eventyrlige Skaret AS av Skarstua, Lysgården og Klokkargården. Sistnevnte er nå nedlagt, mens Lysgården er solgt. I stedet har daglig leder Geir Rødal etablert Skarsvingen landhandleri, en koselig liten småbutikk med litt av hvert som du ikke finner andre steder. De har fortsatt egenproduserte lys, men i langt mindre skala enn før. Julestemningen er imidlertid allerede på plass på Skaret.

Mindre trafikk

– Vi klorer oss fast her oppe, tross stadig nye utfordringer. Det er jo mindre trafikk over Skaret nå som tunnelen er gratis. Og det ble en markant svikt i markedet fra 2008, som førte til at Lysgården gradvis mistet eksistensgrunnlaget. Vi besluttet også å legge ned Klokkargården. Der har vi nå nye selskapslokaler og lysproduksjon, sier daglig leder Geir Rødal til Romsdals Budstikke.

– Vi har vært gjennom noen tøffe år, og jeg var inne på tanken om å legge ned, men vi har omstilt oss og landet på et bra konsept som sikrer fortsatt aktivitet på Skaret. Litt mindre skala der vi baserere oss på det vi alltid har vært kjent for og gode på, sier Rødal videre.

Lang fartstid

Han er født i 1960, samme året som virksomheten på Skaret åpnet for publikum. Geir Rødal begynte å jobbe på Skaret i 1982, og han har vært daglig leder for hele sulamitten siden 1988. Geir Rødal bor og jobber på Skaret. Og akter å fortsette med det. Man har kuttet kostnader og heller satset på å dyrke det de alltid har vært kjent for. Skikkelig husmannskost, for eksempel.

– Vi satser stort på å servere kvalitetsmat i kafeen vår her i Skarstua. Vi holder åpent hver dag året rundt. Det er ikke mange andre kafeer som gjør det. Potetball er vår spesialitet, sammen med søndagsbuffeten, som er veldig populær. Nå satser vi også på en mindre middagsbuffet på hverdager, hvilket har slått spesielt godt an blant pensjonistene. Vi har veldig godt besøk av eldre middagsgjester, opplyser Geir Rødal.

Dette er folk som ikke først og fremst jakter på sushi og tapas. De vil ha steik, ball, kjøttkaker, ovnsbakt laks og slike ting. Pluss en god karamellpudding til dessert. Eller riskrem.

Går i pluss

– Tradisjonsmat er viktig. Og mange kommer hit på grunn av naturstien, så spiser de etterpå. Vi har nå greid å snu flere år med nedgang i omsetningen. I år går vi i pluss. Salget av Lysgården minker gjeld og arbeidsbyrde. Vi har en stabil og flink arbeidsstokk, som nå forbereder seg til en travel sesong med familiejulebord og selskap.

– Det er avgjørende for oss å være dyktige på å arrangere selskap. For eksempel konfirmasjoner, der vi kan ha opp til åtte konfirmasjonsfester på samme dag. I fjor var det over 300 konfirmasjonsgjester på Skaret samtidig. Det gikk veldig bra, takket være god planlegging og lang erfaring, sier Geir Rødal.

Også overnatting

For Geir Rødal er Skaret en livsstil. Det er skapt en god atmosfære med preg av natur og fjell, bare ti minutter fra byen. Skaret har også motellrom og hytter til utleie, med bra belegg året rundt.  Det er snakk om rundt 20 utleieenheter i idylliske omgivelser.

Mer på gang

– Vi har flere bein å stå på, men ikke fullt så mange som før. Det er en fordel. Skaret skal bestå som et sted for god mat og hyggelige selskap. Vi satser i litt mindre skala, med fokus på kvalitet og særpreg. Det gjelder også landhandelen vår. Her har vi egenproduserte lys, gaver, leiker, godteri og julepynt. I vinter skal vi oppgradere kafeen. Det er alltid noe på gang oppe på Skaret. Vi må passe på at vi ikke blir glemt, sier Geir Rødal.

Lysgården er lagt ned, men Skarsvingen landhandel er en spennende erstatter. Foto: Eirik Heen