Bytt ut kryddersmør, revet ost, boksmais og slapp bacon med sesongens beste råvarer. Jeg snakker kantareller, løjrom, einerrøkt laks, sprø Jarlsberg og for å ikke glemme den nydelige høsturten krondillen!

Sitatet «sulten er den beste kokk» er sjeldent mer riktig enn godt utpå sene nattetimer. Tvilsom kebab, pommes frites, grillkrydrede løvbiffer og overlessede bakte poteter med mais, osterstatning og kryddersmør fortæres med både skjorta, slipset og stoltheten som innsats. Dette har vært med å gjøre sitt til at de nevnte rettene har et frynsete rykte i de gode matdiskusjonene. Men både kebab, pommes frites, løvbiff og bakte poteter kan løftes opp på kvalitetsmathimmelen.

Her er det den bakte poteten som får seg en velfortjent ansiktsløft. For å begynne med poteten: Det er ikke størrelsen det kommer an på, men egenskapene. Bruk heller to-tre mindre norske poteter som er gode fremfor en gigantisk importpotet. Egenskapen i poteten er at den skal være melen og saftig etter baking, ikke tørr eller limete. Små poteter bakes på litt salt til de er helt møre, mens de aller største kan kokes i 20 minutter før det går i ovnen for baking.

Når poteten er bakt helt mør, deler jeg den i to og graver ut litt av kjernen slik at alt det gode fyllet får plass. Einerrøkt laks er et godt alternativ til det tradisjonelle baconet, mens kantarellene gir boksmaisen sterk konkurranse i rollen som grønnsak i poteten. Kryddersmøret blir i dag byttet ut med en god rømme rørt sammen med rødløk, hakket krondill og deilig løjrom.

Det eneste tradisjonelle potetfyllet som mangler da er ost. Jarlsberg er en smaksrik ost som får en fortreffelig nøttaktig smak etter sprøsteking.Nå er denne hete poteten er klar til å fortæres med både slips, skjorte og æren i behold.