Det sier Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, til Romsdals Budstikke.

Partilederen er godt kjent med sjukehusdebattene som har gått i Møre og Romsdal de siste åra.

Sjukehusdebatt med følelser

– Sjukehus skaper sterke følelser. Det har å gjøre med at folk er opptatt av både sikkerheten, tryggheten og av arbeidsplasser. Vi opplever mye av de samme diskusjonene i Mjøs-distriktet også, sier Trygve Slagsvold Vedum når Romsdals Budstikke møter ham på Vestnes tirsdag.

– Hva går Senterpartiet til valg på i Møre og Romsdal når det gjelder sjukehusstruktur?

– I utgangspunktet mente vi at to sjukehus i Nordmøre og Romsdal ville være den beste løsningen. Men etter en grundig prosess ble konklusjonen trukket i 2011; at her skulle være fellessjukehus. Beslutningen om fellessjukehus og lokalisering til Hjelset er tatt. Vi ønsker ingen ny, stor debatt. Planene om fellessjukehuset går videre, sier Slagsvold Vedum.

– Betyr det du sier at dersom Senterpartiet kommer i regjering, vil dere ikke sette i revers beslutningen om å bygge fellessjukehuset på Hjelset?

– Ja, vi forholder oss til beslutningen som er tatt. Vi hadde et annet syn i prosessen før vedtaket, men aksepterer beslutningen som ble tatt.

– Samtidig må jeg understreke at vi vil arbeide aktivt for at Kristiansund får et sterkt distriktsmedisinsk senter. Vi forstår engasjementet i Kristiansund. Det er legitimt å kjempe for tryggheten. Vi vil støtte opp under det distriktsmedisinske senteret der. Likedan er det viktig for Senterpartiet at fellessjukehuset dimensjoneres stort nok. Jeg har registrert debatten om funksjoner, og om sengekapasiteten i det nye sjukehuset som skal bygges. Dette er forhold vi vil følge med på, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Beslutningen i 2011

Senterpartiet var med i den rødgrønne regjeringa da daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i 2010 stanset planene for Nye Molde sjukehus på Eikrem, og året etter besluttet å slå sammen Helse Nordmøre og Romsdal med Helse Sunnmøre og erstatte Molde sjukehus og Kristiansund sykehus med ett fellessjukehus.

Høie tok stedsvalget

Beslutningen ble seinere støttet av helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og i dagens regjering har Bent Høie (H) fulgt opp sjukehussaka. Høie besluttet i foretaksmøtet med Helse Midt-Norge at det nye fellessjukehuset skal legges til Hjelset.

Byggestart om 17 måneder?

Det er ikke ennå ikke bevilget penger til start på byggeprosessen på Hjelset. Prosjektorganisasjonen som planlegger sjukehuset, har lagt en tidsplan som innebærer at rivingen av de gamle murbygningene på Opdøl–A- g B-sentralen–kan påbegynnes kommende vinter. Selve byggingen av fellessjukehuset skal etter planen starte i løpet av høsten 2018. Sjukehuset skal tas i bruk i 2022.