I 48 dager har Helle Jensen hatt ansvaret for å forberede nysjukehuset på Hjelset og et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. Om fem år skal alt stå ferdig.

– Hva går jobben din som prosjektdirektør for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal ut på?

– Som leder skal jeg sørge for at alle går i takt og trekker i samme retning når sjukehuset skal bygges. Jeg er opptatt av å sette sammen et best mulig team av personer med ulik personlighet og kompetanse. Vi i Sykehusbygg og Helse Møre og Romsdal skal i fellesskap utvikle akuttsjukehuset på Hjelset og et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund, forklarer Helle som tok over som prosjektdirektør etter Bjørn Remen ved årsskiftet.

– Du har sagt at det viktigste ikke er å bygge et fancy sjukehus, men et funksjonelt og varig bygg. Hva ligger i det?

– SNR skal være et godt sted å være både for pasienter og de ansatte. Jeg er ikke opptatt av å bygge et jålete bygg. Selvfølgelig skal sjukehuset være fint, men det skal være funksjonelt og effektivt å drifte. Vi kunne ha bygget billig og fått klapp på skuldera, for så å komme tilbake ett år etterpå og se at bygget ikke funker så godt som det burde. Vi kan ikke bruke billig laminat på gulvene, men må ha kvalitet. Det er dine og mine skattepenger sjukehuset bygges for, og pengene må forvaltes på best mulig måte.

– Vi har hørt politikere si at sjukehuset på Hjelset skal bli det mest moderne i Europa?

– Vi skal bygge et framtidsretta og moderne sjukehustilbud hvor vi blant annet skal legge til rette for tekniske løsninger som vil lette hverdagen for pasienter og de som skal behandle dem. Jeg er ingeniør, men jeg er likevel opptatt av å ivareta den emosjonelle dimensjonen ved bygget; at bygget skal være med å gi pasienten en indre ro.

– Bygges norske sjukehus for små fordi det knipes inn på arealene?

– Jeg oppfatter ikke at det knipes inn på arealene. For Sjukehuset Nordmøre og Romsdal har vi gjennomført detajerte analyser og beregninger som fastsetter arealbehovene framover. Vi bygger cirka 55.000 kvadratmeter på Hjelset og cirka 5.000 kvadratmeter i Kristiansund, og jeg er trygg på at det vil dekke behovet til befolkningen i Nordmøre og Romsdal.

– Forklar hvorfor sjukehus ikke er vanskelig å bygge?

– Bygningsmessig kan et sjukehusprosjekt ha mange likhetstrekk med andre byggeprosjekt. Cirka 80 prosent av bygget er som for et tradisjonelt bygg. Det er definert på forhånd hva et pasientrom skal være, hvor det skal være lamper, vask, skap og stikkontakter. Det som er mer komplisert, er operasjonsstuer, laboratorieområder og bildediagnostikk der det kreves mer teknikk og tilrettelegging av bygget.

– Alle prosjekt har et punkt da det ikke går an å snu. Hva ser du som «The point of no return»?

– Vi har kommet så langt med dette prosjektet at jeg ikke har tenkt tanken at dette ikke skal realiseres. Men det er klart at vi kan rive de gamle psykiatrisentralene på Hjelset og fortsatt snu, og vi kan bygge veg til sjukehusområdet, og fortsatt snu.

– Kommer helseminister Bent Høie med penger på statsbudsjettet i 2018, hvor raskt starter da byggingen?

– Vi kan starte riving av de gamle bygningene i januar/februar 2018. Planlagt oppstart for bygging av akuttsjukehuset er høsten 2018.

– Hvilke muligheter har lokalt næringsliv for å få bli med på dette sjukehusprosjektet?

– Næringslivet har all verdens muligheter. Men rørlegger Pettersen eller snekker Andersen kan ikke komme alene og få kontrakt. De blir for små. Løsningen for mindre, lokale bedrifter er å gå sammen i arbeidsfellesskap. En lokal leverandør kan gå sammen med en større, nasjonal leverandør. Skal du få oppdrag på det nye sjukehuset, må du ha orden i sysakene; ordna forhold med lønn og bolig for ansatte, HMS-opplæring og lærlingeordning. Ingen shortcut er aktuell i et så stort byggeprosjekt.

– Hva anser du som dine fremste egenskaper som leder?

– Jeg er en leder som gir ansvar til medarbeiderne mine og lar dem ta egne avgjørelser. Som leder ser jeg når milepælene kommer, når beslutninger må tas, og så lar jeg andre med større kompetanse ta selve beslutningen. Jeg liker å ha ting på stell, men har ikke detaljkompetanse på alt.

– Hva gjør du når du ikke tenker sjukehusbygging?

– Jeg bor i Trondheim der jeg har familien min. Pendler til Hjelset to dager i uka. I august 2018 er planen å flytte hit. På fritida liker jeg å gjøre ting sammen med familien; stå på ski, fiske, være på hytta på Kvenna (Kvanne), sier Helle.