FRÆNA: På kafeen i Bølgen kjøpesenter møter vi de to karene Melih Turkinan (44) og Emil Sandblåst (63), sistnevnte bosatt i Eide. De er spente på resultatet av stortingsvalget, men det er kun én av dem som har stemt.

Ikke statsborger

Den manglende stemmen fra Melih Turkinan skyldes ikke at han ikke er politisk interessert.

– Jeg har ikke norsk statsborgerskap. Jeg kommer fra Izmir i Tyrkia, og har bodd i Norge siden 2008. Det tar tid å bli norsk statsborger. Men jeg fikk stemme på kommunevalget, sier Turkinan.

Den avgjørende stemmen

Sandblåst og Turkinan er enige om at det er viktig å benytte seg av stemmeretten.

– I et demokrati mener jeg det å stemme er en oppgave hvert menneske har. Når vi bor i et samfunn må vi være med på å bestemme hvem som skal styre, sier Turkinan.

– Din stemme kan være avgjørende, sier Sandblåst.

– Stemmer du det samme år etter år?

– Nei, jeg ser hva som har blitt lovet, og hvorvidt lovnadene fører fram. Hvis det ikke gjør det, begynner man jo å lure. Politikere lover ofte skattelette, lavere bilavgifter og annet «hvis du stemmer på meg», og så biter folk på. Men det er ikke alltid løftene blir innfridd når det kommer til stykket, sier Sandblåst.

Fredelig norsk valgkamp

Turkinan sier at folk også bruker stemmeretten i Tyrkia, men at det har vært problematiske forhold i heimlandet hans de siste par åra.

– Staten har tatt mer styring på grunn av mer terrortrusler. Og det er ikke bare snakk om ei terrorgruppe, det er mange, sier Turkinan.

– Ser du forskjell i måten valg blir gjennomført?

– I Tyrkia støtter man partiet som et fotballag. Man har veldig sterk tilhørighet. Her kan partiene sette valgboder ved siden av hverandre og ha fredelige valgkamper, sier Turkinan.

– Kan ikke bli uvenner

Også Sandblåst mener valgkamptonen lokalt og nasjonalt har vært god.

– Det er klart det blir diskusjoner, det er ikke til å unngå. Men uten uenigheter hadde det jo ikke vært noe poeng med valget heller, sier Sandblåst.

De to karene forteller at de har ulikt politisk ståsted.

– Vi har forskjellige politiske meninger, men vi er mennesker, og kan være venner for det, sier Turkinan.

– Vi kan ikke dra politikken inn i privatlivet og bli uvenner, sier Sandblåst.