At Moldebadet går i 0,- for 2015, skyldes stryking av kravet om inndekning av tidligere års merforbruk, men nå er det akkumulerte merforbruket oppe i -3,4 mill. kroner.

Distriktsrevisoren godkjenner regnskapet for 2015, men viser til at salgsinntektene for 2015 sviktet med 3,1 mill. kroner i forhold til budsjett.

Urealistisk

Revisoren peker på at Moldebadet hadde budsjettert med urealistisk høge inntekter for 2015, det samme i 2012, 2013 og 2014.  – Etter revisors vurdering er dette i strid med kommuneloven paragraf 46.3 om at budsjettet skal være realistisk, skriver revisoren. Bekymringen deles i en uttale til regnskapet fra Molde kommunes kontrollutvalg.

– Ingen gullgruve

Da kommunestyret vedtok årsrapporten torsdag holdt nyvalgt styreleder Rolf Inge Pedersen Hjelseth (Ap) en forsvarstale for badet:

– Å drive badeanlegg er ingen gullgruve, hvis det var det, ville flere kommuner gjort det samme, sa Pedersen Hjelseth og viste til visjonene for badet om folkehelse, svømmeopplæring og en positivt tilskudd til kommunen og regionen.

– Sjøl synes jeg vi når opp på mange av målsettingene, men det er helt klart utfordringer når det gjelder drift og vedlikehold, erkjente styrelederen som overtok etter Trond Lønseth (H) etter valget i fjor.

Må ha folk

Styrelederen pekte på at besøkstallene synes å ha stabilisert seg: – Etter toppåret 2011 med et besøk på over 145 000 ligger snittet nå på rundt 130 000.

Han ser nå tre muligheter: Øke billettprisene, redusere åpningstider eller redusere bemanning. – Men å redusere bemanningen kan vi ikke. Sikkerheten er grunnleggende for gjestene våre, sa Pedersen Hjelseth til kommunestyret. Nå venter også en periode med større vedlikehold av det seks år gamle badeanlegget.

3,4 mill. i minus

Molde kommune har i sitt budsjett for 2016 bevilget et ekstraordinært tilskudd til Moldebadet KF på 1.5 mill. kroner til dekning av foretakets underskudd for 2014. Foretaket må i tillegg dekke det reelle underskuddet for 2015 på 1.9 mill. kroner. Samlet må foretaket derfor dekke et akkumulert underskudd per 31. desember 2015 på 3.4 mill. kroner, skriver rådmannen i sitt saksframlegg.

Demotiverende

Sjøl om badet skårer høgt på kundetilfredshet og det i 2015 har hatt stort fokus på internopplæring, beskriver daglig leder Eva Kristin Ødegård 2015 som «et krevende år» i årsmeldingen.

Da hun forrige uke la fram rapporten for formannskapet, la styrelederen til at de ansatte synes det er «demotiverende» å aldri nå de økonomisk målene.

Ekstern hjelp

Nå blir det mulighet til å få flere synspunkt. Rådmannen anbefaler nemlig en nøytral, ekstern gjennomgang av driften etter seks år med underskudd, og har badets ledelse og styre med seg. – Jeg regner med at vi skal rekke å få gjennomført det i 2016, sier Pedersen Hjelset til Romsdals Budstikke.

Mangler kafé

Samtidig er kafeen stengt per i dag, heter det i referatet fra sist eiermøte. Nye drivere skal ha trukket seg tre dager før planlagt overtakelse. Moldebadet er nå i dialog med nye aktuelle drivere til kafeen som med dagens modell skal sikre 200.000 kroner i årlige husleieinntekter.

Vil granskes: – Det må tas en ekstern gjennomgang av hvordan driften kan gjøres best mulig, sier styreleder Rolf-Inge Pedersen Hjelseth (Ap.) Foto: Sigrun Lossius Meisingset