Været kunne ikke ha vært bedre for åpninga av den attende utgaven av Norsk Fjellfestival. Åpninga var lagt til Selsetra i Skorgedalen, der det nylig ble ferdig en ny og tilrettelagt veg, slik at alle kan få gleden av turen. God stemning ble satt allerede ved bommen opp mot parkeringsplassen.

Her delte Nathalie Stene og Daniel Volden ut gratis Valldal-jordbær på oppdrag fra festivalen, sånn i tilfelle kødannelser. Før man begynte på vandringa til vannet, fikk barn utdelt turbingo, slik at turen innver gikk som en lek, med avkryssing av maur, sopp og fjelltopp. Undervegs var det også trekkspillunderholdning og såpebobleblåsende troll eller hulder under ei bru .

Stemningsfullt

Vips, var både barnevogner, unge og eldre framme, i likhet med det festivalsjef Solrun Sylte fornøyd anslår var rundt 1000 mennesker.

– Jeg er fole fornøyd, sa hun etter den drøyt timelange seansen.

Rundt halvparten av åpningsseansen var viet den nye forestilliga «Digital seter» med Anniken Solli-Mork, Gaute Vikdal og Henning Johnsen. Den var basert på både fakta, sagn, prosa og dikt, med tekster lånt fra blant andre Sigbjørn Obstfelder og Knut Hamsun. Innimellom dramaet om omhandlet Caroline fra Klungnes, med Solli-Morks sang og stemningsfull musikk fra blant annet lur, bukkehorn og zither, kom dansere fra Danseverkstedet fram på naturscena, med et solbadet Selsetervatn som de fineste kulisser.

Markering

Videre var det markering av at den tilrettelagte vegen var åpnet. Prosjektleder May-Britt Præsttun Roald virket beveget da hun fortalte om vegen som har fått navnet «Til fjells på egne bein» og som har fått støtte av blant annet fylkeskommunen, tippemidler, stiftelser og banker.

– Målet er at denne skal stimulere til at flere tar den i bruk, sommer som vinter, sa Tore Brandstadmoen i Skorgedalen Vel.

Så var grunneier Bjørnar Østigård framme og fortalte litt om historikken til setra som er bygget av hans forfedre.

– Her var det til og med servert is, som ble laget ved hjelp av snø fra Smørbotn, salt som var tilsatt fløten, fortalte han. Konferansier Solbjørg Skiri intervjuet festivalevenentyreren, 23 år gamle Heather Eliassen fra Bærum.

– Det er satt opp 50 arrangementer jeg skal på, så vi får se, sa hun, som starter med tur til Mannen i dag, mandag.

- Flott veg

Deler av det svært rikholdige festivalprogrammet ble anbefalt av deltakere i ulik alder, før Årets Fjellgeit-utdeling og folkevandring på nyvegen tilbake. En langveisfarende, fornøyd publikummer fant vi i Øystein Dahle, blant annet tidligere generalsekretær i DNT, tidligere mottaker av Årets Fjellgeit-utmerkelsen og særlig kjent som ekspert på energi, miljøvern og friluftsliv.

– Veldig bra åpning og en flott veg. Jeg skjønner veldig godt at det har blitt tilrettelagt her, sa han.