For nettopp eiendomsskatten ble nok en gang et tema under mandagens budsjettmøte i Fræna kommunestyre. Høyre og Frp ville ha en nedgang på 0,5 promille for hus- og hytteeiere, men det fant ikke flertallet i kommunestyret rom for. Fræna har kommet seg ovenpå økonomisk nettopp på grunn av eiendomsskatt og strammere økonomisk styring, der enhetene er blitt ekstremt mye flinkere til å holde sine budsjettrammer.

Mange investeringer

– Vi vedtar et meget offensivt og bra budsjett med stor investeringsvilje for å bidra til lokal vekst og utvikling. Vi satser på næringsutvikling ved å tilrettelegge enda mer næringsareal. Vi styrker Fræna Næringsforum, vi satser på Elnesvågen sentrum, vi skal bygge Senterveg og Varholveg, vi prioriterer tomtefelt i hele kommunen, vi skal gjennomføre skoleutbygginger på Sylte og Jendem, og vi planlegger ny Haukås skole. Det investeres for framtida, og det legger innbyggerne merke til, sier Tove Henøen.

Hun håper at den kommende sammenslåingen med Eide skal gi enda mer effektiv drift og gi innbyggerne enda bedre tjenester der de bor.

En halv promille

Øyvind Panzer Iversen (H) og Johnny Varhol (Frp) fremmet forslag om at eiendomsskatten må reduseres med en halv promille neste år, som vil gi Fræna 2,8 millioner mindre i inntekter. Dette kan man ta fra det voksende disposisjonsfondet, mener de to partiene.

– Dette er et viktig signal å sende. Vi ønsker en forsiktig nedtrapping av eiendomsskatten. Det vil gi innbyggerne et signal om at vi ikke velter hele regninga over på dem, sier Øyvind Panzer Iversen.

– Ideelt sett skulle vi sagt ja til en liten reduksjon, men nå greier vi ikke det, understreket Annhild Viken Sunde (V).

Ap, Sp og SV i Fræna er enige i det. De fastslår at det ikke finnes økonomisk rom for en reduksjon nå, særlig fordi det skal bygges en ny skole i Elnesvågen til 140 millioner kroner.

– Vi får håpe at det er rom for å redusere eiendomsskatten om noen år. Kanskje fra 2019, når vi setter opp felles budsjett sammen med Eide, sier Tove Henøen.

Høyre og Frp ville ha redusert eiendomsskatt, men fikk avslag på det. Foto: Eirik Heen