VESTNES: – Vi har erfart at det er uhyre viktig at vi er til stede i kommunen vi skal dekke. Ved brann eller ulykke er ofte tida en kritisk faktor, forklarer brannsjef Frank Skorgenes i Vestnes til Romsdals Budstikke.

Vi møter brannsjefen sammen med varabrannsjef Vidar Steen. Denne dagen er også ordfører Geir Inge Lien og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk.

Budskapet fra de lokale brannvernlederne er enkelt:

– Vi er skeptisk til å sentralisere brannvernet i enda større enheter.

Vil samle brannkorps

Bakgrunnen for at engasjementet fra de lokale brannfolkene er stortingsmelding nummer 10, «Risiko i et trygt samfunn». Der foreslår regjeringen at det lages større enheter innen brann og redning. Fordelene med å ha større enheter beskrives av regjeringen som at det da vil være helhetsansatte ledere, og at det gir bedre muligheter for å utvikle brei fagkompetanse. Større og mer profesjonell brann- og redningstjeneste vil også gjøre det lettere å samarbeide med andre nødetater ved større ulykker eller hendelser, er regjeringens vurdering.

– Det er mye snakk om dette temaet blant mannskapene i regionen. Mange er deltidsansatt i brannvernet, og gjør en idealistisk og svært samfunnsnyttig innsats, sier Skorgenes og Steen.

45 brannmenn i Vestnes

I Vestnes er det 45 mannskaper i deltidsstillinger. Mannskapene er fordelt på tre stasjoner; Vestnes, Tomrefjord og Tresfjord.

– Ser du på godtgjørelsen mannskapene får, forstår vi at de som går inn i brannvesenet ikke gjør det for pengenes skyld. 8.000 kroner i halvåret er betalingen, forklarer Skorgenes.

– Hvordan vurderer du kompetansen dere har?

– Vi er i mål med grunnutdanningen for alle mannskapene. Vi har alltid heltidsansatte befal som rykker ut ved alle utrykninger. Utstyrsmessig er vi godt rustet; Tankbilene er godt utstyrt, vi har frigjøringsutstyr på alle bilene, til bruk i tilfeller der vi må klippe løs personer etter trafikkulykker. Ved store hendelser vil det alltid være slik at vi samhandler med andre. Vi ser ikke problem ved å få støtte til de største oppgavene og hendelsene. Og viktigst av alt: Vi har svært motiverte mannskaper. Ofte er det vi som sammen med ambulansen er de første på et ulykkessted, sier Frank Skorgenes.

Må være til stede lokalt

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lytter interessert til virkelighetsbeskrivelsen i Vestnes.

– Slår man sammen kommunale brannvesen til store enheter, er vi redd for å miste reaksjonsevnen brannvesenet i dag har. Tall jeg har fått referert, viser at i 48 prosent av ulykker eller hendelser, er brannvesenet den første nødetaten på stedet. I Vestnes gikk det i gjennomsnitt bare vel 10 minutter før de var på pletten på ulykkesstedet. Kravet til heltidsansatte brannmenn høres fint ut, men vi må organisere brannvernet slik at de er til stede lokalt. Da er det ikke gitt at svaret er å lage færre og større enheter, sier Slagsvold Vedum.

Ordfører Geir Inge Lien er like klar i sin oppfatning:

– Vi ønsker ikke å sentralisere brannvesenet.

I november er det meningen at regjeringen skal lage forskriften med detaljene om nødetatene.

– Vi er svært skeptisk til å slå sammen lokale brannvesen til større enheter. Ved en brann eller ei trafikkulykke er tida kritisk, mener ordfører Geir Inge Lien og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øystein Bjerkeland