Hvordan skal Den norske kirke forholde seg til at kirka skal vigsle både kvinne og mann som gifter seg, og ekteskap mellom to personer av samme kjønn?

Kirkemøtet 2016, som er kirkas øverste organ, vedtok at det i tillegg til dagens liturgier for vigsel og forbønn for borgerlig ekteskap mellom mann og kvinne, også må utarbeides tilsvarende liturgier som skal kunne brukes overfor alle par, uansett kjønn, som inngår ekteskap.

Møre bispedømmeråd, som består av 10 personer, valgt ved kirkevalget i fjor høst og med medlemmer fra prestene, andre kirkelig ansatte og der biskopen er fast medlem, hadde sin første diskusjon om ny liturgi fredag.

Splittelse

Diskusjonen viste at bispedømmerådet er splittet i synet på vigsling av personer av samme kjønn. Rådets medlemmer fra Åpen folkekirke la fram forslag til ordlyd til en ny liturgi.

– Vi ønsker en felles liturgi som kan brukes av alle par som inngår ekteskap i kirka, sa rådsmedlem Olav Myklebust.

Han argumenterte for at det er lite hensiktsmessig å kalle liturgien for «Vigselsordning for likekjønna og ulikekjønna par». Myklebust foreslo at det under vigslingen i kirka skulle leses fra Johannes evangelium kapittel 4, vers 7-12: «Mine kjære, la oss elske hverandre! For kjærligheten er fra Gud, og hver den som elsker, er født av Gud og kjenner Gud.»

– En forfalskning

Forslaget fra Myklebust vekket sterke reaksjoner hos medlemmene av rådet som er imot at kirka skal vie homofile eller lesbiske.

– Dette er en forfalskning av intensjonene i ekteskapet. Hele saka er underlig. Man leter etter noe som ikke finnes. Man velger ut spesielle tekster fra Bibelen. Det er en enorm forskjell på de to liturgiene (den gamle som kirka følger nå, og den nye som foreslås etter Kirkemøtets vedtak. Journalistens anmerkning.). Jeg blir så opprørt når det framstilles som at det ikke er så stor forskjell mellom liturgiene. Teksten som foreslås å bli lest, er krydret med fine ord som ikke handler om ekteskapet slik det omhandles i Bibelen, sa Rikke Grevstad Kopperstad.

– Samvittighetsproblem

Therese Utgård sa at hun ønsker en kjønnsnøytral liturgi for vigsel.

Frode Rabbevåg mente det var vanskelig for ham å skulle diskutere formuleringer i en ny liturgi som bygget på et syn på ekteskapet han var uenig i.

Biskop Ingeborg Midttømme sa at prestene når de ordineres, lover troskap til Guds ord og bekjennelsen. Så har Kirkemøtet endret kirkas ordninger.

– Hvis presten opplever at ordningen går på tvers av bekjennelsen, står han overfor et samvittighetsproblem, sa biskopen.

Hvem avgjør?

Bispedømmerådet reiste et annet interessant spørsmål: Hvem skal avgjøre hvordan parets bryllup blir i kirka, dersom paret ønsker å gifte seg etter ny liturgi, mens presten ikke kan vie etter ny liturgi?

– Jeg er sjøl samboer – med en mann. Skal jeg gifte meg, vil ha vigsel som bruker liturgien for likekjønna. Like klart som at dette blir et spørsmål om samvittighet for presten, er det et viktig spørsmål for meg som skal vies, sa Therese Utgård.

Mulig å forene?

– Er det mulig for bispedømmerådet å gi en uttalelse til ny liturgi der to syn forenes, leder Ann-Kristin Sørheim?

– Det viktigste er at vi kan gi en uttalelse der alle blir hørt. Jeg ser ikke nå at vi greier å finne formuleringer alle blir enige om. De to grunnsynene på ekteskapet er ikke på glid. Overbevisningene til medlemmene i bispedømmerådet ligger fast. Målet er at vi greier å komme fram til forslag til liturgi som begge sider kan bruke, sier Ann-Kristin Sørvik.

2. september skal bispedømmerådet avgi uttalelse. Kirkemøtet vedtar liturgi i januar 2017.