- Jeg har vært med i kommunestyret i 29 år, men det er første gangen jeg har felt en tåre, innrømte Frits Inge Godø (V). Han var ikke alene om å vise følelser i ei sak der vedtaket om å etablere ny kommune med Molde er i sterk kontrast til hva folket mener.

- Jeg har grudd meg fælt til denne dagen, det er et umulig valg. Vi har en god intensjonsavtale med Molde, den burde jeg gått for. Men i hele prosessen har det også vært viktig å lytte til folket, sa Ann Kristin Holten (V) ved innledning til en fire timer lang debatt.

Umulig valg

- Jeg ombestemte meg 10 ganger i går. Hodet sier en ting, hjertet noe annet. Men folkets røst er så viktig for meg at jeg sier nei til avtalen med Molde. Jeg tror i alle fall det, sa hun ved innledningen til en lang debatt om kommunereformen.

Venstre sprakk. - Jeg er for Molde, men vil også lytte til folket. Hva veier yngst? Det blir å lytte til folket. Derfor sier jeg nei til avtalen, sa Bjørn Wang (V).

Da var det alt som tydet på at flertallskonstellasjonen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre stod for fall.

Snudde

Det var helt mot slutten stemningen snudde, Magne Reiten (Sp) var den som kom med overraskelsen.

- Av hensyn til partiet og folket burde jeg valgt som dem. Jeg har vært med lenge, vi har lagt ned skoler og tatt upopulære valg. Jeg tror kommuner på vår størrelse vil få det enda verre, derfor har jeg tvilt meg fram til at Molde er det beste. Jeg går for avtalen, sa Reiten, som bestemte seg i det første gruppemøtet. Og antydet at han kanskje måtte melde seg ut av partiet etter dette.

Ble enklere

- Det har vært så vanskelig, det er en tung dag. Jeg har ombestemt meg igjen, nå støtter jeg avtalen med Molde, sa en sterkt preget Ann Kristin Holten like før avstemning. Da var det avgjort, mens flere tørket tårer.

Mindretallet ønsket at Midsund skulle fortsette som egen kommune til det var ei avklaring om Kjerringsundet, at det da kunne bli en ny prosess med Aukra og eventuelt andre kommuner. Konsekvensen av dette var innføring av eiendomsskatt fra 2017.

Argumenter

Flertallet har sine argumenter; effekten ved å si nei til Molde er at Midsund vil miste inntekter og investeringer de nærmeste årene. Det er regjeringens økonomiske straffetiltak som bekymrer. Samtidig som det i en større kommune er enklere å få løst framtidige oppgaver og utfordringer.

Her er de viktigste argumentene for å si ja til Molde;

- Den eneste løsningen for å unngå nedskjæringer i basistjenestene og for å få gjennomført nødvendige investeringer er å skape en ny kommune med Molde.

-  Ved å takke nei til Molde vil Midsund kommune miste årlige inntekter gjennom småkommune- og basistilskuddet med 2,2 millioner i 2017 og 2,9 millioner kroner i 2018. Slik vil det fortsette.

- Ved å takke nei til Molde vil Midsund miste reformstøtten på 20 millioner som de er forespeilet å få utbetalt fra Molde allerede i 2017.

-  I avtalen med Molde ligger det inne at det skal investeres 100 millioner kroner i Midsund fra 2017 til 2024.

- Det ligger i avtalen at boliger og fritidshus i øykommunen slipper eiendomsskatt.