ÅLESUND: – Unnskyld, sier Helse Møre og Romsdal til foreldrene til 10 måneder gamle Sebastian som døde i ambulansehelikopteret fra Kristiansund. Direktør Espen Remme vil møte Sebastians foreldre for å formidle unnskyldningen.

Dødsfallet til 10 måneder gamle Sebastian 22. februar 2015 henger som en mørk sky over Helse Møre og Romsdal. I styremøtet onsdag var styret samstemt i at dette var den alvorligste pasientsaka de har hatt til behandling. Helseforetaket må tåle kass kritikk fra Helsetilsynet for flere forhold som gikk galt da Sebastian fikk helsehjelp.

– Kritikken er veldig tung å ta for Helse Møre og Romsdal. Vi tar sjølkritikk, og vi er også forberedt på å ta ansvar. Vi vil lære av det som skjedde, og vi vil forbedre oss. Jeg vil uttrykke stor ydmykhet i forholdet til Sebastian og foreldrene. Vi ber foreldrene til Sebastian om unnskyldning for det som skjedde, sier administrerende direktør Espen Remme.

Den tragiske hendelsen fant sted over tre dager, fra 20. til 22. februar 2015. Den lille gutten Sebastian hadde en medfødt, alvorlig hjertefeil som førte til at gutten hadde kroniske og alvorlige luftveisproblemer. Da foreldrene kom med en sjuk Sebastian til Kristiansund sykehus, var barneavdelinga ved sjukehuset stengt i helgene. Helgestengingen hadde ledelsen i helseforetaket besluttet. Høsten 2015 ble barneavdelinga åpnet igjen, men i begrenset omfang.

Flere uheldige omstendigheter, både med å få rekvirert helikoptertransport for Sebastian til Ålesund eller Trondheim, lyktes ikke. Søndag 22. februar 2015 døde Sebastian mens han var i helikopteret på veg til St. Olavs.

Helsetilsynet, som har gransket Sebastian-saka, retter flengende kritikk mot Helse Møre og Romsdal for å ha iverksatt helgestenging uten å ha vært godt nok forberedt på risiko. Helsetilsynet har varslet at det vurderer å ilegge Helse Møre og Romsdal foretaksstraff.

I tillegg mener Helsetilsynet at både legevaktlegen i Kristiansund og AMK-legen i Ålesund opptrådte uforsvarlig og i strid med helsepersonelloven.

– Her sviktet det i alle vekslinger, enten det gjaldt mellom Oslo og Helse Møre og Romsdal eller mellom ulike deler av helsetjenesten her i helseforetaket, sa nestleder Petter Bjørdal i styremøtet.

Styremedlem Kirsti Sevaldsen fra Kristiansund mener det er helt på sin plass at helseforetaket ber Sebastians foreldre om unnskyldning.

– Både vi som ansatte og helseforetaket må ta denne saka inn over oss, og gardere oss så ikke noe slikt får lov å skje igjen, sa Kirsti Sevaldsen.

Direktør Espen Remme vil invitere foreldrene til Sebastian til en gjennomgang av saka. Remme vil også framføre helseforetakets unnskyldning til foreldrene.

–  Vi skal være garantisten for at når barn og voksne trenger hjelp, skal vi være der, sier Espen Remme.