– Dette er et folk som ble rammet av jordskjelv våren 2015. Landsbyen ble lagt i ruiner, 90 prosent av bebyggelsen ble ødelagt. Folket mistet nesten alt de eide. Vi har opplevd en enorm innsats for å gi dem hjelp, sier Kolbjørn Ove Stølen.

Han er primus motor for å få bygd turstier i Midsund, og han er godt kjent med behovet de har i heimbyen Kunte (3840 moh). Men han vet også at dugnadsånden og givergleden i Midsund er stor.

Viktig bidrag

Sherpaene har dratt heim for i år. Med seg får de helsinger, gaver og et ekstra økonomisk tilskudd til gjenoppbygging av landsbyen sin. I Midsund bidrar de med verdier rundt 200.000 kroner totalt til utbedringstiltak.

– Blant annet har de ei provisorisk vannforsyning, rørnettet er frosset fra oktober til mars. Lokale el-entreprenører som Midsund Elektro, Sund Elektro, VVS Team og O.E. Sanne går sammen slik at vi kan bidra med varmekabler i et forsøk på å holde deler av rørnettet oppe.

Store behov

– Mye er i normal gjenge i Khunde, men fortsatt står det igjen å bygge og forbedre skoler, sjukeheim og institusjoner. Og vanntilførsel er ei særlig utfordring.

– Vi får gaver fra forretninger, damene strikker votter, luer og ragger. Det er kjøpt gavekort slik at vi kan bidra med rundt 40.000 kroner i sko og utejakker. Jeg er imponert over hva vi kan bidra med fra Midsund, sier Stølen.

God kontroll

– Og vi har kontroll på at penger og gaver kommer fram. Det er nytteløst å bidra gjennom de nepalske myndigheter. Derfra er det også lite hjelp å få til gjenoppbygging, vi ble fortalt at de fikk rundt 1000 kroner i erstatning for ødelagte hus.

For arbeidet sherpaene gjør i en sommersesong i Norge, kan hver av dem ha tjent mer enn de ville gjort på flere tiår i Nepal. Pengene deler de med den fattige landsbyen.

Lokal styring

Stølen forteller at det er et lokalt landsbyråd i Khunde som styrer hvilke formål penger og gaver fra ulike aksjoner går til.

– Via nettet blir det oppdatering på hvilke prosjekt penger blir brukt til og de viser framdrifta, forsikrer Stølen.

Kolbjørn Ove Stølen er primus motor for å få sherpaer til å bygge turstier. Midsund får de nye turistattraksjoner, sherpaene får inntekt og gaver til å reise sin jordskjelvramma heimby. Foto: Agnar Gjendem