– Vi står foran store utfordringer. Mottaket av flyktninger blir betydelig utvidet. At vi får et asylmottak er høgst mulig. Dessuten har vi ei betydelig arbeidsinnvandring som faller utenfor vårt integreringsarbeid.

Det sa kommunalsjef Jan Erik Hovdenak i sin orientering til kommunestyret. Enstemmig vedtok de å si opp samarbeidsavtalen med Molde, Aukra vil sjøl organisere tjenesten gjennom ei ny enhet og egen enhetsleder. Det siste året har Aukra hatt en samarbeidsavtale med Molde om drift av flyktningtjenesten.

Tverrfaglig

– Da kan vi lettere ha kontroll med kostnader, besparelser gjør det mulig å bruke mer på dem det gjelder. Vi drar nytte av et tverrfaglig samarbeid og vi kommer tettere på næringslivet med tanke på arbeidspraksis, mente han.

Aukra kommune har tatt imot 48 flyktninger det siste halvåret. Blant dem 11 skolebarn og ett barn i barnehage, fire er enslige mindreårige. Kommunen har gjort vedtak om mottak av ytterligere 50 fram mot 2019, blant dem mange enslige mindreårige.

Asylmottak

I tillegg er ASAS-bygget – den tidlegere Fiskarfagskolen – utpekt som mulig asylmottak. Safe House AS har planer om å kjøpe bygget, og gjennom et samarbeid med Link AS kan dette bli et asylmottak med 100 plasser.

– Her får kommunen ansvar på en rekke områder, fra helse, barnevern og tolking til tilbud i barnehage og grunnskole og med norskopplæring.

Godkjenning

På spørsmål om bygget er godkjent til denne type bruk og hvor mye renovering som må til, var svaret klart;

– Kommunen godkjenner bruksendring, og vi knytter vilkår til at bygget er innenfor det Utlendingsdirektoratet (UDI) krever. Så er det UDI som godkjenner overfor Link at det er forsvarlig til formålet. De har allerede vært på befaring, fortalte Hovdenak.

Rask ankomst

Link har levert tilbud til UDI, tildeling vil skje første uka i mai. Og om det blir asylmottak på Gossen, vil det skje fort. Ønsket oppstart er fra 1. juni.

Det vil være plass til rundt 100 på den gamle fiskerfagskolen. I tillegg ønskes 50–60 desentraliserte plasser. Mottaket innebærer seks-sju ansatte.

Informasjon

– Vi har som mål å integrere dem godt. Dette er mennesker som oss, som drømmer om å lære, jobbe og ha gode naboer. Å ta oppfølgingsansvar sjøl er et viktig grep for å lykkes, mente Helge Kjøll jr (KrF).

– Naboer vil gjerne ha litt mer informasjon. Og det bør skje raskt, mente flere. Og informasjon skal det bli, lovte ordføreren. Men først måtte de vite mer om hva de skulle informere om.