Alternativet med én storkommune i Romsdal er skrinlagt, fastslo ordførerne Bernhard Riksfjord (Aukra), Geir Inge Lien (Vestnes), Odd Helge Gangstad (Midsund) og Tove Henøen (Fræna) i torsdagens Romsdals Budstikke.

Dette fikk Kjell Lode (KrF) til å fyre seg en smule opp. Han har sendt ordføreren flere spørsmål.

– Kommunestyret har vedtatt at Fræna skal jobbe videre med kommunereformen med utgangspunkt i tre alternativ. Det er enten Romsdalshalvøya, Fræna og Eide eller nullalternativet, som innebærer at Fræna består som egen kommune. Det er satt ned et sonderingsutvalg i Fræna som skal jobbe videre med disse alternativene, uten at de foreløpig har hatt noen møter. Men det kan se ut som om ordføreren allerede har forkastet alternativet som i avisa betegnes som Stor-Romsdal, sier Kjell Lode.

Ber om redegjørelse

– Så lenge kommunestyrets instruks til utvalget var såpass klar, ville det være naturlig at Frænas ordfører uttrykte seg i samsvar med denne. Dette ved å gi uttrykk for at kommunen har vedtatt å se nærmere på et slikt samarbeid. Jeg ber derfor om en redegjørelse for bakgrunnen for at ordføreren finner det nødvendig å forskuttere forhandlingsutvalgets og kommunestyrets syn på alternativ A. Samtidig vil jeg vite hvilken fullmakt ordføreren mener å handle ut fra når alternativ A forkastes, sier Lode.

Han mener at Henøens utspill skaper et inntrykk av at den politiske ledelsen i Fræna allerede har bestemt seg for hvilket resultat kommunereformen skal gi. Lode mener at det i så fall er unødvendig å operere med et forhandlingsutvalg.

Ikke fulgt med

Ordfører Tove Henøen (Sp) svarer med at Kjell Lode ikke har fulgt med helt i timen.

– Stor-Romsdal er ikke ett av de tre alternativene Fræna har bestemt seg for å jobbe videre med. Det er Romsdalshalvøya som er alternativ A, ikke Stor-Romsdal. Romsdalshalvøya består av Molde, Fræna, Eide, Nesset, Aukra og Midsund. Det er et av våre alternativ, men nå sier både Aukra og Midsund nei til dette alternativet. Dermed er ikke dette heller et reelt alternativ. Jeg forholder meg selvfølgelig til de tre alternativ kommunen har gått inn for å se nærmere på. Stor-Romsdal inkluderer både Rauma og Vestnes og er ikke et alternativ Fræna vil gå for. For min egen del har jeg for lengst sagt at jeg ser Fræna og Eide som det beste alternativet, sier Tove Henøen.