– Dette er ingen fogderistrid. Vi er opptatt av at ting skjer i riktig rekkefølge. Det kan ikke først bygges nytt tinghus i Molde, og så avgjøres hvor en eventuell sammenslått tingrett skal holde til, sier konstituert sorenskriver Frederik Meringen.

Feil rekkefølge

Vil Domstoladministrasjonen først bygge nytt tinghus i Molde, og deretter foreta en vurdering rundt sammenslåing av Nordmøre tingrett og Romsdal tingrett? Dommerne ved Nordmøre tingrett mener det blir feil rekkefølge.

I Tidens Krav 29. oktober uttalte sorenskriver Ivar Svendsgaard seg kritisk til prosessen rundt sammenslåing av domstoler og til at Domstoladministrasjonen ønsker å bygge nytt tinghus i Molde før framtidas struktur på domstolene er avklart.

– Ureint trav

– Jeg klandrer Domstoladministrasjonen for ureint trav og vel så det, uttalte Ivar Svendsgaard til Tidens Krav.

Svendsgaard er for tida sjukmeldt. Konstituert sorenskriver ved Nordmøre tingrett, Frederik Meringen, sier til Romsdals Budstikke at han stiller seg bak Svendsgaards betraktninger.

Savner svar

– Vi har reist spørsmålet: Hva blir framtida? Men vi har hittil ikke fått noen svar. Vi ser at Domstoladministrasjonen legger opp til at tingretter bør ha åtte til ti dommere. I Molde er der fire dommere, i Kristiansund det samme. Vi befinner oss i målgruppa blant tingretter som kommer til å bli vurdert med tanke på sammenslåing, legger Meringen til.

– Hva er grunnen til at sorenskriver Svendsgaard mener man bør vente med å bygge nytt tinghus i Molde?

– Vi deler våre kolleger i Molde i synet på at der er behov for nye lokaler. Men når Domstoladministrasjonen 28. september i år sier til styret: Får vi Molde tinghus inn på statsbudsjettet kan det bli vurdert en samling av tingretter. Da melder spørsmålene seg: Har Domstoladministrasjonen allerede bestemt seg for å slå sammen de to tingrettene? Vi har ikke blitt forelagt noe. Det andre spørsmålet blir: Hvor skal en tingrett i nordfylket ligge? Er det noen som tror at Domstoladministrasjonen først bygger nytt tinghus i Molde, for så å vurdere hvor en sammenslått tingrett for Nordmøre og Romsdal bør ligge? sier Frederik Meringen.

– Rekkefølgen blir feil, understreker han.

Vil se tegninger

– Tidens Krav har bedt Domstoladministrasjonen om å få se tegningene for det nye Molde tinghus, men fått avslag. Nordmøre tingrett har heller ikke sett tegningene, men det har fremkommet opplysninger om at det er tale om lokaler som er dobbelt så store som det Romsdal tingrett og Nordmøre tingrett hver har i dag, sier Meringen.

– Det andre scenariet er at man i fremtiden beslutter at en felles tingrett i nordfylket skal ligge i Kristiansund. Man har da brukt 500 millioner kroner, kanskje opp mot en milliard kroner på lokaler i Molde, og sitter med et tinghus man ikke skal bruke? Beslutningene må tas i rett rekkefølge, sier Frederik Meringen.

Konstituert sorenskriver Frederik Meringen i Nordmøre tingrett. Foto: Privat