Det siste døgnet har Nordmøre og Romsdal politidistrikt fått 17 meldinger om viltpåkjørsler.

– Det blir bare mer og mer. Vi får inn mange meldinger i døgnet. Det er mest rådyr, men også noe hjort. Det hører dessverre høsten til, sier operasjonsleder Arnt Rennan til Rbnett.

Han har en klar oppfordring til bilistene:

– Kjør forsiktig og følg godt med. Det kan være vanskelig, spesielt med hjorten som er så spenstig. Den trenger bare et par bykst før den er ute i veien. Det gjelder å se etter øyne som lyser, sier Rennan.

Aktive hjorter

Også viltforvalter i Molde kommune, Nils Bjørn Venås, sier til Rbnett at det har vært mange påkjørsler den siste tiden.

– Kombinasjonen av brunst, klarvær og fullmåne fører til flere tilfeller av viltpåkjørsler, spesielt hjortebukker. I perioden 15.-25. oktober er hjortene i høybrunst, noe som medfører at de springer og jager hverandre mye mer. De er også mer aktiv når det er fullmåne og lyse netter, slik som nå, sier han.

Egne brunstområder

Hjortene samles ofte i store grupper.

– Brunstområdene her i distriktet er eksempelvis fra Malo og innover Langfjorden, i Solemdalen og på Tollåsen, og fra Istad til Gussiåsen, sier han.

– Merk stedet!

Dersom du kjører på vilt, må du ringe politiet og melde om påkjørselen. Venås minner også om en annen viktig ting:

– Merk stedet! Det kan jeg aldri kan få sagt nok. Vi er nødt å vite hvor påkjørselen skjedde når hundene skal spore etter det skadde dyret. Mange bilister må kjøre videre med en gang, men ikke alle er like flink til å beskrive ulykkesstedet. De må derfor merke nærmeste brøytestikk eller stein med en plastpose, slik at vi vet hvor vi skal begynne å lete, sier han.

Kan være i live

Venås sier at det også hender at bilister tror at det påkjørte dyret er dødt - og så er det ikke det.

– Det er derfor viktig at du sjekker dyret skikkelig. Hvis det er i live må vi komme fort for å avlive det. Dersom det er dødt har vi litt mer tid på oss, sier han.