Vågstranda opplever at framtida til barneskolen er truet. Nå tar ildsjeler i bygda initiativ for å få etablert et selskap som kan søke om å få drive skolen som friskole.

Holder folkemøte

Tirsdag 20. oktober er det sendt ut invitasjon til folkemøte på Vågstranda. På dagsorden står stiftelse av et selskap som skal arbeide videre for å få til friskole.

– Møtet er et orienteringsmøte der vi også formelt velger styre til et selskap som skal arbeide for muligheten til å starte friskole på Vågstranda. Vi ønsker egentlig ikke så mye blest i media om dette før det formelle er på plass, sier Lena Pedersen Svendson til Romsdals Budstikke.

Folkemøtet holdes i gymsalen på Vågstranda barneskole 20. oktober. Johannes Schjølberg skal lede folkemøtet, der Ole Kjell Talberg og Lena P. Svendson vil informere om to ulike grunnlag man kan søke om å få bli friskole på.

Barneskolen på Vågstranda er i dag drevet av Rauma kommune. Kommunen har bestilt ei utredning som skal se på ulike muligheter for skolestrukturen i Rauma. På Vågstranda frykter de nærmere 500 innbyggerne at barneskolen i bygda kan bli nedlagt når kommunen skal spare penger.

Viktig for bygda

– Skolen er utrolig viktig å bevare i bygda. Uten skole kan Vågstranda lett bli ei fraflyttingsbygd. Det ønsker vi ikke. Vi ser risikoen for at kommunen kan komme til å vedta nedlegging av skolen, sier Lena P. Svendson.

Færre elever

Elevtallet ved Vågstranda barneskole går nedover de kommende åra. Inneværende skoleår er det, ifølge tall fra Rauma kommune, 47 elever ved skolen. Neste skoleår synker elevtallet til 39. Skoleåret 2017–2018 ventes elevtallet å være 41, mens det i 2018–2019 ser ut til å bli 37 elever ved barneskolen.