Eide vil be om en ny prat med Fræna og Averøy om kommunesammenslåing.

Dette ble klart under møtet i prosjektgruppa (formannskapet pluss V og KrF) torsdag morgen.

Rådvill

I starten av møtet ga rådmann Ole Bjørn Moen uttrykk for at intervjuet i Romsdals Budstikke samme morgen med ordførerne i Fræna, Vestnes, Midsund og Aukra skaper en ny situasjon. Ordførerne vender tommelen ned for «Romsdals-alternativet».

– Jeg har sondering av dette alternativet som et av tre mulige vegvalg videre, men nå blir jeg usikker. Dette betyr vel i klartekst at alternativet er parkert. Slik jeg ser det nå, vil det ikke være verd utgiftene å sende forhandlingsutvalget til ROR-møtet på Finnøya 26. og 27. november for å delta i diskusjonen om et alternativ som ikke blir noe av, sa Moen.

Ikke oppe i møtet

Varaordfører Birgit Dyrhaug (Sp) deltok i møtet hos fylkesmannen, der de fire ordførerne var blitt intervjuet.

– Jeg oppfatter det slik at dette var en sak som kom etter at journalisten huket tak i de fire og fikk uttalelsene. Det var ikke oppe i møtet.

Får stå

Rådmannen gir i sin utredning, som var skrevet før ordførerutspillet, klart uttrykk for at Eide bør gå i retning Romsdal i en sammenslåing.

Etter hvert som debatten skred fram, valgte Moen likevel å anbefale at romsdalsalternativet får stå, i tilfelle de fire ordførernes syn ikke står seg, som han sa.

Det tredje alternativet som er med på lista, er «0-alternativet» – å forbli alene.

– Må konkretisere

Kari Nergård (Ap) lurte på hva Eide vil stå igjen med til slutt når ordførerne vraker hverandre allerede.

Birgit Dyrhaug (Sp): – Vi må begynne å konkretisere mer og snakke med dem som er aktuelle.

Thor Dyrhaug (V) sa han ønsket å prioritere alternativet med Fræna, Averøy og Eide: – Det ser ut til at vi ikke trenger å bruke mer tid på romsdalsalternativet.

Ny naboprat

Rådmann Ole Bjørn Moen oppsummerte med at en ny naboprat med Fræna og Averøy kan bli aktuelt. I løpet av januar og februar skal alternativlista snevres inn enda mer.

Eli Sildnes sa at etter å ha lest intervjuet i avisa, følte hun det nå er viktig å sondere mot naboene: – Vi må være mer på hugget, og snakke med Fræna og Averøy.

Smiley-perioden over

Rune Strand (Ap) fant grunn til undres over om noen i det hele tatt vil være i lag med Eide.

– Vi kan gå rundt grauten, men den blir kald. Ja, det kan til og med hende at noen andre eter den opp. Jeg er enig med rådmannen at vi må være konkrete og til slutt stille spørsmålet. Som en sa; «En kan ikke bare gå rund og sjå på kvinnfolka, til slutt må en spørre». Jeg føler definitivt at «smiley»-perioden er over, og vi må komme over på noe mer håndfast.

Skolevalg

Eide har fått 50.000 kr i skjønnsmidler til ungdomsarbeid i forbindelse med kommunereformen. På programmet står et møte med alle elevene på Fræna videregående skole, der mange eideungdommer går. Her planlegges en avstemming, der ungdommene får si hva de ønsker.

Også Molde?

Kari Nergård (Ap) foreslo å lage et liknende opplegg med elever ved Molde vgs., der også mange elever fra Eide går. Rådmannen skal undersøke muligheten for det.