Det slo prosjektdirektør Bjørn Remen i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) fast på Eiendomskonferansen 2016 Molde Næringsforum arrangerte i Bjørnsonhuset torsdag. Prosjektdirektøren orienterte om omfanget på prosjektet til 4,3 milliarder kroner - og alternative entreprisemodeller.

– Sjukehuset Nordmøre og Romsdal vil gi store ringvirkninger i regionen, uansett deltakelse i prosjektet, sa Bjørn Remen.

Hele spekteret

Entreprisemodellene går over hele spekteret, fra et fabrikkbygd sjukehus fra utlandet til mange «små» entrepriser med mange grensesnitt. Valget av entreprisemodell skjer i 2017.

– Det vil dreie seg om bygg- og anleggskontrakter, utstyrsleveranser, varer og forsyning og sørvistjenester. Kort sagt mange ulike leveranser, sa Bjørn Remen.

Han skisserte et prosjekt som kan innebære 2,4 millioner arbeidstimer for fagarbeidere, 1.350 årsverk på byggeplass, derav 900 årsverk innenfor bygg og anlegg og 450 årsverk innenfor tekniske fag. I tillegg kommer rådgivere, byggherre og utstyrsleveranser.

Lokale leverandører

– Vi ønsker å legge til rette for lokale leverandører, men vi må følge regelverket for offentlige anskaffelser. Vi har hatt møter med Molde Næringsforum og Kristiansund og Nordmøre Næringsforum, som har god oversikt over hvilke aktører som finnes i regionen. Vi er opptatt av hvilken kompetanse som finnes i regionen – og vi er opptatt av hva som gagner regionen, sa Bjørn Remen.

Bygg kompetanse

Han kom med en liste med gode råd til de som ønsker oppdrag på nysjukehuset, og la sterk vekt på kompetansebygging på ulike områder.

– Bli sterkere sammen -og inngå arbeidsfellesskap. Pris vektlegges, men gjennomføringsevne er vel så viktig. Mye tyder på at vi må standardisere og legge til rette for fabrikkproduserte moduler og element. Bransjen i regionen bør skaffe seg kompetanse på å imøtekomme dette, sa Bjørn Remen.

Sosial dumping

Prosjektdirektøren listet også opp krav som stilles til de som får oppdrag på nysjukehuset. Blant annet gjelder det tiltak for å unngå sosial dumping.

– 1, januar 2017 trer det i kraft en ny lov og ny forskrift om offentlige anskaffelser. Lova innebærer begrensninger i antall ledd i leverandørkjeden. Oppdragsgiver skal stille krav om at leverandør maks kan ha to ledd i leverandørkjeden, sa Bjørn Remen.

Oppdragsgivere skal også stille krav om at leverandører er tilknyttet en lærlingeordning, og at en eller flere lærlinger deltar i arbeidet med gjennomføring av kontrakten.

Fylkeskommunen

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik orienterte om de store bygg- og anleggsprosjektene fylkeskommunen har vedtatt, med videregående skoler og vegprosjekt som de viktigste.

Bjørn Remen i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Foto: Egil H. Torvik
Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik (fv.) og fylkesplansjef Ole Helge Haugen. Foto: Egil H. Torvik