– Nå har du vært innvandrings- og integreringsminister i snart et år. Hvordan vil du beskrive dette året?

– Det har vært veldig hektisk – det har skjedd utrolig mye. Men jeg synes det har vært et artig år – et begivenhetsrikt år og ikke minst har jeg fått gjort veldig mye av det som var nødvendig å gjøre, både når det gjelder integrering og innvandring.

– Noen vil nok beskrive det som et stormfylt år?

– Hvor godt trives du egentlig i rampelyset? Hvor tjukkhudet er du?

– Jeg er veldig tjukkhudet. Det er noe jeg har utviklet gjennom mange år. Men jeg er en person som er veldig tilpasningsdyktig – som trives der jeg er. Så da jeg var ute av politikken så trivdes jeg veldig godt med dét, men jeg trives veldig godt i politikken også. Jeg er opptatt av å gjøre en god jobb der jeg til enhver tid er.

– Er all medieomtalen et onde eller får du også fortalt mange om hva som er din politikk på denne måten?

– Det klart det er en stor fordel som politiker at du er interessant, at media interesserer seg for det du driver med. Da blir det mye enklere å nå ut til vanlige folk med det du gjør og hva du står for. Nå håper jeg folk ikke blir lei, for akkurat nå er det så mye at det blir litt voldsomt. Men dette er ikke noe jeg kan styre så mye selv, egentlig.

– Noen vil kanskje si du legger opp til smash selv?

– Hva tenker du om at noen sammenligner deg med Donald Trump?

– Jeg mener at vi ikke er spesielt lik. Jeg har hele tiden vært opptatt av å ikke angripe mine motstandere på en useriøs måte, men heller ta debatten.

– Er det dager da du savner tida som landbruksminister?

– Nei, men det kan være dager der jeg savner livet utenfor politikken. Men så synes jeg det er givende, for du er jo med på å utvikle Norge, framtida, hvilken retning landet vårt skal gå i, og det er en veldig viktig jobb. All støtten jeg får fra folk flest over hele landet er veldig motiverende.

– Opplever du ofte overtramp – at folk som er svært uenige med politikken din blir usaklige og går til personangrep, enten ansikt til ansikt eller via Facebook eller andre kanaler?

– Ansikt til ansikt så er folk veldig høflig og hyggelig. Jeg har aldri opplevd noe ubehagelig ansikt til ansikt med folk, men det er klart at når du sitter bak et tastatur så ser det ut til at noen mister alle hemninger, men det gjelder ikke bare de som er mine motstandere, det gjelder også de som støtter meg, og som kanskje bruker ganske tøffe ord i kommentarfeltene. Heldigvis så er det slik at alle jeg har møtt ansikt til ansikt har opptrådt med folkeskikk.

– Din egen bruk av blogg – og «lik og del»-innleggene på Facebook – dette er uvant kost fra en minister. Hva er tanken bak denne måten å kommunisere på?

– Hva tenker du om kritikken du har møtt på dette området?

– Jeg tenker at her er det nok noen som er redd for å miste definisjonsmakt. Det er ikke like lett lenger å styre mediebildet, for eksempel. En del av de tingene som jeg legger ut på min Facebook-profil blir redaksjonelle oppslag i tillegg, og blir store debatter i samfunnet. Dermed er du selv med å sette dagsorden – du trenger ikke gå til VG eller Dagbladet for å starte en diskusjon, du kan gjøre det gjennom Facebook. Eller om du mener det er noe som har kommet veldig skeivt ut i media, så kan du gå inn på Facebook eller på bloggen og rydde opp i det.

– Er du uenig med de som sier du polariserer mer enn du bør som minister?

– Når du bruker begrep som «hylekor» om de som er uenige med deg ... og insinuerer at de mener at alle som kommer hit skal få bli og at grensene skal være helt åpne. Hvorfor bruker du en så bred pensel i en så følsom sak?

– Blir debatten mer fruktbar når du setter merkelappen «hylekor» på dem som er uenige med din politikk?

– Jeg registrerer i hvert fall at det ble et stort engasjement og at det ble et hylekor utenfor kontoret mitt, og jeg tenker at det er helt greit, vi lever i et demokrati, og det gjelder alle innbyggere i Norge.

– Er det å bruke brei pensel og skape store overskrifter nødvendig for å nå ut med budskapet sitt?

– Hvor viktig er det for deg å bruke tid på Facebook, blogg, og også på å svare på responsen du får på Facebook-innleggene dine?

– Det er veldig viktig – det handler om å ta folk på alvor – gi dem muligheten til å kommunisere med deg som politiker, og også vise dem litt andre sider. Jeg er ikke bare politiker, jeg er mor, jeg er ektefelle, jeg er datter, jeg har et privatliv ... og så vil jeg vise dem litt bilder fra Sunnmøre – gi dem litt reklame for lokalmiljøet her oppe. Vise litt hvordan hverdagen min er. Jeg tenker at samfunnet har utviklet seg veldig, det må vi som politikere også gjøre, vi må holde tritt med samfunnsutviklingen.

– Du kjenner til at Facebook bruker algoritmer slik at du først og fremst får opp saker innen eget interessefelt og innlegg fra personer du er enig med?

– Når innlegg blir likt og delt vil jo alle de som er venner av dem kunne se hva jeg har meldt, og da kan hvem som helst gå inn på sidene mine og like eller kommentere. Jeg har ikke bare tilhengere der, det er mange andre der også.

– Kan ikke bruken av Facebook dermed bli slik at du ikke får et tverrsnitt av meningene til befolkningen, men bare de som støtter deg og som er enig med deg? At dette blir som ei boble?

– Du kan ikke gå ut ifra at du skjønner alt som rører seg ut ifra det som skjer på Facebook-profilen din, nei absolutt ikke, så naiv er jeg ikke. Men det er et utgangspunkt for å kommunisere, men så må du jo følge med på andre ting også. Du kan blant annet ta kontakt med venner – høre hva er de opptatt av, får vite hvordan hverdagene deres ser ut. Hvis du ikke gjør dette som politiker, men går inn i en boble, da fjerner du deg fra folk, og det er farlig.

– Hvor mye kommer fra rådgiveren din, Espen Teigen, og hvor mye kommer fra deg på Facebook-profilen din?

– Alt som legges ut på min profil er godkjent av meg. Men det varierer litt, noen ideer har han og andre har jeg, og så blir det en veldig god miks. Vi er opptatt av å tenke nytt, vi må ikke bli statiske her – vi må hele tiden utvikle oss. Og det er litt morsomt at nå begynner flere å ta etter oss og gjøre det samme oss. Da må vi hele tiden ligge foran.

– Rekker du å lese alt som kommer av innlegg på sidene dine?

– Ikke alt. Det er klart at når det kommer 1.200 kommentarer så er det litt vanskelig å rekke over alt, men jeg prøver å få med meg mest mulig, og å svare så mange som jeg kan.

– Til sommeren skal du i gang med valgkamp etter en kort fødselspermisjon ... hvordan blir det?

– Jeg gleder meg veldig til å reise rundt i Møre og Romsdal. Det har jeg også gjort mye i det siste. Men i juli skal jeg reise mye rundt her lokalt – jeg skal være med på fotballcuper, Moldejazz og være ute blant folk, snakke med folk – da skal ikke jeg ha ferie – da skal jeg begynne på igjen, jeg.

– Hva var avgjørende for deg da du i sommer bestemte deg for å fortsette som toppolitiker?

– Dersom det blir regjeringsskifte ... Hvordan vil du være en god representant for Møre og Romsdal?

– Jeg er veldig sta av meg, så når jeg først går inn i saker for å stå på for fylket, så kommer jeg til å gi alt. Jeg gleder meg veldig. Dette fylket er et så viktig næringsfylke. Næringslivet er alfa og omega for bosetting og utvikling, og dermed er også samferdsel utrolig viktig. Det å binde sammen dette fylket uten å måtte ta ferge for eksempel, vil være helt avgjørende – det vil gi helt nye muligheter. Det vil bli mye enklere å bo på Sjøholt og pendle til Molde hvis du slipper ferge. Det må vi jobbe for – å utnytte potensialet enda bedre. Det er viktig for bosettingen også – at du kan bo litt mer grisgrendt for så å pendle til jobb.

– Vil du være en like tydelig politiker som i dag, men at du da bruker energien på å fronte lokale saker?

– Ja, absolutt.

– Hva tenker du om regionreformen – er Møre og Romsdal best tjent med å stå aleine videre?

– Hva gjorde at Frank Sve plutselig bestemte seg for å trekke seg fra topplasseringen til Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal?

– Vi hadde en veldig god samtale på landsstyremøtet der vi fikk ryddet opp i misforståelser. Og han fant da ut at han ville trekke seg fra førsteplassen. Vi har kjent hverandre i mange år og har et veldig godt forhold. Han gjør en fantastisk jobb for fylket på fylkestinget – og han ville ha gjort en fantastisk jobb på stortinget også. Vi kommer til å samarbeide tett i de rollene vi skal ha framover – det er det ingen tvil om. Og han er like sta og pågående som meg.

– Hvordan er det å reise rundt her på hjemlige trakter – får du mange klapp på skuldra og lykkeønskninger?

– Ja, voldsomt, jeg opplever ei veldig god støtte – og det gjelder uansett hvor jeg er i landet, egentlig. Jeg får mange støtteerklæringer – mange ber meg om å stå på og ikke gi meg.

Det stormer godt rundt innvandrings- og integrerings-minister Sylvi Listhaug (Frp). Men for å nå ut med et viktig budskap må det av og til brukes brei pensel, mener hun. – Jeg er veldig tjukkhudet. Det er noe jeg har utviklet gjennom mange år, sier hun sjøl. Samtidig mener hun alle har et ansvar for å roe ned den usaklige siden av debatten – den med personangrep. Foto: Bjørn Brunvoll