Som følge av oljenedturen lyste Forskningsrådet i april ut drøyt 50 millioner kroner i omstillingsmidler, såkalte BIA-midler.

Av 100 søkere var Oshaug Metall AS og Midsund Bruk to av tretten som ble valgt ut som mottakere. Oshaug Metall AS får 6 millioner kroner og Midsund Bruk AS får 2,6 millioner kroner til arbeidet med å utvikle prosesser og produkt til nye marked.

Robotteknologi

– Jeg er stolt og glad. Dette er det største enkeltstående prosjektet vi har engasjert oss i. Prosjektet har en kostnadsramme på 12–13 millioner, hvorav halvparten er BIA-midler, sier administrerende direktør Stein Berg Oshaug i Oshaug Metall AS.

– Hva går prosjektet ut på?

– Med NTNU som forskningspartner skal vi utvikle robotisert modellfri forming. Tradisjonelt støper vi propellene i former laget av sand. Modellene til disse formene er laget i tre eller plast. Teknologien vi nå utvikler vil fri oss fra nødvendigheten av å bruke modell. Modellen skal finnes kun som en digital avbilding i roboten, så den kan frese ut formen, sier Oshaug.

Tre år

Oshaug forteller at ideen kom som følge av prosjektet «Effekt», som Oshaug Metall har hatt sammen med NTNU, Brunvoll og Møreforsking.

– Det går i stor grad ut på logistikk og rasjonelle framstillingsteknikker, samt produktutvikling. Vi har også vært delaktige i et EU-prosjekt hvor vi har vært med på å utvikle modellfri forming, men da gjennom bruk av andre typer maskiner. Det spesielle nå er at vi skal robotisere det. Prosjektet har en tidsramme på tre år, sier Oshaug.

Et betydelig løft

26. september har Oshaug Metall AS kickoff for prosjektet. Oshaug forteller at NTNU-stipendiat Eirik Njåstad skal være involvert i utviklingen som del av sin doktorgradsavhandling.

Faglig ansvarlig er professor Olav Egeland ved NTNU. Prosjektleder er assisterende daglig leder Mari Klokk Leite ved Oshaug Metall AS.

– Oshaug Metall har måtte nedbemanne med ti personer til 32 ansatte. Hva betyr prosjektet for dere?

– Det vil styrke vår konkurranseevne, endre strukturen i næringskjeden vår og korte produksjonstida. På den måten utvikles grunnlag for nye arbeidsplasser. Det vil bli et betydelig markedsmessig løft, spår Oshaug.

Midsund ser mot land

Administrerende direktør Ingebjørg Klausen ved Midsund Bruk AS forteller at bedriften fortsatt skal rette seg mot offshoremarkedet.

– Men vi håper at vi framover vil kunne utvikle nye produkt som kan gjøre oss klare for et marked også på land, sier Klausen.

Midsund Bruk samarbeider med Møreforsking om prosjektet.

– Kriteriene knyttet til midlene er blant annet at produktene skal rette seg mot landbasert industri. Dette skal gjennomføres ved å bruke kompetansen og maskinene Midsund Bruk allerede har. Vi skal også samarbeide med NTNU i arbeidet, sier Gabriele Jünge, forsker og gruppeleder for logistikk ved Møreforsking.

Lokale kunnskapsmiljø

Arbeidet er i startfasen, og foreløpig ønsker de ikke å uttale seg om hvilke produkt de skal se nærmere på.

– Hvorfor et samarbeid mellom Midsund Bruk og Møreforsking?

– Vi samarbeidet om forsknings- og innovasjonsprosjektet VRI-programmet i 2015, og kjenner hverandre gjennom Ikuben. Jeg synes det er naturlig å bruke de lokale kunnskapsmiljøene, sier Klausen.

Håper på vekst

Midsund Bruk AS var i vår gjennom en nedbemanningsprosess som resulterte i at 30 prosent av de ansatte måtte gå.

– Det er et krevende marked, og vi evaluerer fortløpende, både med hensyn til nye ordre og bemanningssituasjon. Men vi er positive, tross alt. Jeg håper og tror midlene kan bidra til en vekst, spesielt i retning av andre type produkt enn vi tradisjonelt leverer. Dette ved hjelp av selskapets kompetanse og eksisterende anlegg, i tillegg til bidrag fra ekstern kompetanse. Jeg håper vi kan konkretisere noe som gjør at vi på en god måte kan gå inn i et marked på land. Prosjektet vil medføre en økning i kompetansen i bedriften, sier Klausen.

Administrerende direktør Ingebjørg Klausen ved Midsund Bruk AS håper de framover kan kan bli klare for et marked også på land. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen