Nesset befinner seg på toppen. På toppen av oversikten som viser kommuner med størst tilbakegang i folketallet. Og på toppen av oversikten som viser kommunene med lavest arbeidsplassdekning.

Alvorlige tall

– Tallene er alvorlige. Nesset har bare 58,6 prosent av arbeidsplassene vi har behov for, innenfor egne kommunegrenser. Mange som bor i Nesset, må derfor pendle ut av kommunen for å finne arbeid. Molde er den største pendlerkommunen vår; 340 personer bor i Nesset og jobber i Molde. 170 pendler til jobb i Sunndal. Jeg velger å se det positive i dette: Folk har lyst å bo i trygge, gode Nesset, sjøl om de må ut av kommunen for å få jobben de ønsker, sier Ulrik Molton i Nesset Næringshage.

Romsdals Budstikke møter Molton dagen før Nessetkonferansen finner sted.

Tida etter Aluscan

Å skape nye jobber, er ikke gjort over natta. Fra å være en kommune med mange industriarbeidsplasser, opplevde Nesset at hjørnesteinsbedriften Aluscan gikk over ende. 130 arbeidsplasser forsvant.

– I dag er gjenvinningsbedriften Real Alloy på Rød og Raudsand største bedrift med 50 ansatte. Nesset Bygg har 26 ansatte. Nesset sparebank 17 ansatte. Vi har flere solide bedrifter, men de fleste har relativt få ansatte. Statistikken viser at fra 2010 til 2014 gikk antall arbeidsplasser ned med 36, sier Molton.

– Hvor ser du størst muligheter for jobbskaping i Nesset?

– Det desidert største enkeltprosjektet det jobbes med, er avfallsdeponiet Bergmesteren Raudsand. Lykkes man med å lage et konsept som kan gjøre Raudsand til et nasjonalt deponi i fjellet for farlig avfall, à la Langøya i Oslofjorden, kan det være snakk om oppimot 70 arbeidsplasser. Det ville vært kjærkomment, sier Ulrik Molton.

Sjukehuset gir muligheter

Nesset har også forventninger til det nye sjukehuset som skal bygges på Hjelset.

– Sjukehuset på Hjelset blir en stor mulighet for lokalt næringsliv, både i byggefasen og i driftsfasen. Sjukehuset blir en stor arbeidsplass, like ved kommunegrensa til Nesset, og det er aktuelt å legge til rette for store boligtomter i Nesset der folk kan ha hus, hage og areal til for eksempel hest og grønnsakdyrking.

– Hvordan kan Nesset utvikle reiselivet slik at flere får jobb?

– I dag er 12 arbeidsplasser knyttet til servering og overnatting. Det er for få. Nesset får åtte millioner kroner til kraftfondet hvert år. Frigjøres disse pengene, åpnes muligheter for sterkere satsing på reiselivet, for eksempel ved Mardalsfossen, i Eikesdal og i Eresfjord, sier Molton.

Ulike syn

– Hvordan ser næringslivet i Nesset på kommunesammenslåing?

– Næringslivet her er delt. Noen ønsker seg sammen med Sunndal, for å beholde kraftselskapet vi har. De er redd Nesset Kraft kan bli slukt av Istad. Innafor handelsnæringa er det et flertall som ser mot Molde, sier Ulrik Molton.

– Uansett kommunestruktur er det gode utviklingsmuligheter for Nesset som arbeidskommune, bokommune og sørviskommune. I fjor var det registrert 58 nyetableringer i Nesset. Her går en del personer med gode forretningsideer som kan utvikles til arbeidsplasser, sier Ulrik Molton.