Laksefiske i juni i nedre del av Eira beskrives som «fantastisk». Men mot slutten av sesongen er resultatene svært varierende for de ulike aktørene.

Kåre Jørstad har tatt over driften av Engelskhuset Syltebø Gård. Han forteller om en god laksefiskesesong i år som i fjor. Engelskhuset disponerer storlaksfiske i nedre del av elva Eira sammen med Siramoen Fiskevilla i sesongen som varer fra 1. juni og ut august.

– Kjempesesong

– Det har vært en kjempebra sesong. 100 laks er tatt på Engelskhuset i juni og juli. Snittvekt har vært på rundt 7 kilo. Den største vi har fått i år er 17,5 kg og ble tatt av klepper Gunnar Sandnes Nauste, sier Jørstad fornøyd.

I tillegg må fangsten fra Siramoen legges til. Romsdals Budstikke har ikke mottatt resultatene derfra.

Fjorårets fiske i Eira ble rapportert som særdeles godt. På Engelskhuset opplevde de enda bedre fangst ved begynnelsen av sesongen i år, sjøl om det har blitt litt mindre fisk mot slutten.

– Spesielt juni var bedre i år enn i fjor. Det er mye fisk i elva. Dessuten har vi og hatt fin elv og brukbart vær, sier Jørstad.

Fullt belegg

Hos Engelskhuset har de fullt belegg ut sesongen. At interessen er stor er det ingen tvil om sier Jørstad. Mange av gjestene er stamgjester som kommer tilbake år etter år.

– Noen av gjestene våre har vært her hvert år i flere tiår, forteller verten.

Engelskhuset opplever at det er noen nye innom fra tid til annen. Interessen er størst blant de voksne men en del ungdom kommer sammen med familien.

– Det kan se ut som om det går litt i arv, sier Jørstad.

Skuffet

Ikke alle har hatt en like god sesong. Hos Eira-flyfishing fortviles det over lite napp og en sesong som har vært langt dårligere forventningene.

– Det har vært skuffende. Fjoråret var vi veldig fornøyd med. Men i år er vi ikke i nærheten av resultatet fra forrige sesong, sier Helge Dahlen, medeier og guide.

Eira-flyfishing selger fiskekort for en 4,5 km lang strekning langs elva. Dahlen sier at de ser mye fisk, men at den ikke biter like ofte som den gjør lenger ned i elva.

– Det lovet bra i juni, men det store fisket har uteblitt. Det blir tatt jevnt og trutt en og annen fisk. Men det har ikke vært én god periode og det er vi skuffet over. Men sånn er «gamet» med naturen, sier Dahlen.

Han kan fortelle om stor interesse for laksefiske også hos Eira-flyfishing.

– Vi har hatt et veldig bra belegg med fiskere og det fanges fisk jevnlig, men ikke så mange som vi hadde ønsket og forventet.