– Det er litt skummelt når jeg henger og dingler over det bratteste henget, men det er veldig gøy når jeg mestrer det, sier Anna Stople (13) etter hun har klatret til topps i buldreveggen i Norsk Tindesenter mandag formiddag.

Hun har tatt turen fra Tau i Rogaland til Norsk Fjellfestival sammen med broren Gustav (9).

– Vi har klatret med tau tidligere, men dette er første gangen vi prøver buldring i en slik vegg, sier Anna.

– Det er veldig gøy, legger Gustav til.

Flyttet inn

Buldringa skulle egentlig arrangeres på gardsplassen til Arne Skiri, men måtte flyttes inn på grunn av været.

– Vi var uheldig med været i fjor også. Da var vi nødt til å avlyse, siden vi ikke hadde et annet alternativ. I år kunne vi heldigvis flytte arrangementet inn i Norsk Tindesenter, sier Anette Sæland.

Hun har vært en av de ansvarlige for buldringa i skogen på Skiri de siste fire åra.

– Første året, da det kun var jeg og en gravid venninne av meg som arrangerte buldringa, kom det uventet mange. To år etter var det så mange som hundre mennesker i alle aldre som møtte opp. Etter dette valgte vi å være flere ansvarlige, da det er vanskelig å vite hvor mange som kommer, sier Sæland.

Får utfolde seg

Buldring kommer fra det engelske ordet «boulder», som betyr «kampestein».

– Buldring er klatring uten tau på store steiner. Barn synes det er kjekt å klatre fritt, slik som de også gjør i for eksempel trær. De har det naturlig i seg, og det er artig å se. Til og med deltakerne som aldri har klatret tidligere, går rett bort til buldreveggen for å forsøke, sier Sæland.

Lavterskeltilbud

Hun sier at buldring er et lavterskeltilbud, hvor du verken behøver kurs, klatreferdigheter eller utstyr.

– I tillegg til klatresko, har vi som arrangerer med «crash pads» på bakken for å dempe støtten ved eventuelle fall. Det eneste foreldrene må gjøre er å skrive under på en erklæring, sier Sæland.

– Meningen med buldringa er at det skal være et arrangement for alle. Tidligere har deltakerne tatt med matpakke og drikke, og det har blitt en fin dagstur for hele familien ute i skogen, fortsetter hun.

Buldring er et lavterskeltilbud, mener Anette Sæland. Foto: Ingvild Silseth