Prosjektdirektøren for nysjukehuset på Hjelset etterlyser planer for ny E39 fra Årø til Hjelset.  Molde kommune skal nå vurdere bompenger på vegen.

Nysjukehuset på Hjelset er under planlegging og utforming. Sjukehuset med tilhørende sørvisfunksjoner blir arbeidsplass for et par tusen mennesker. Et stort antall pasienter og pårørende vil hver dag reise til og fra sjukehuset.

Men tilførselsvegen E39 fra Molde, og også fra Kristiansund i nord, er det ikke funnet plass til i fagetatenes innspill til Nasjonal Transportplan for åra 2018–2029.

Prosjektdirekør Bjørn Remen, som leder planleggingen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, påpeker at dagens E39 ikke er gunstig,

– Å bygge nytt sjukehus uten at ny E39 fra Årø til Hjelset er på plass, synes jeg ikke noe om. Å åpne et nytt sjukehus med gamlevegen som trafikkåre, er en mindre god løsning, sa Bjørn Remen da han orienterte styret i helseforetaket om Hjelset-planene.

Legger press på Vegvesenet

Ordfører Torgeir Dahl i Molde har arbeidet for å få Statens vegvesen til å holde tempoet i planleggingen av ny E39 fra Lønset til Hjelset.

– Vi er i stigende grad utålmodig overfor Statens vegvesen når det gjelder framdrifta av dette vegprosjektet. Dette har vært altfor dårlig fra Vegvesenets side. Kommunen har vært veldig tydelig i innspill til Vegvesenet: Lønset-Hjelset må prioriteres, sier Dahl til Romsdals Budstikke.

– Ser du for deg at et nytt sjukehus tas i bruk med dagens E39 som tilførselsveg?

– Molde kommune er meget tydelig: Ny veg Lønset-Hjelset må stå ferdig den dagen sjukehuset står ferdig. Her har det vært en brist i samfunnsplanleggingen. Ulike etater har ikke greid å koordinere arbeidene. Vi tok dette opp med transportkomiteen på Stortinget mandag denne uka. Prosjektet Lønset - Hjelset er nødt å få prioritet på Nasjonal Transportplan fra 2018. Vegen er for dårlig ut fra dagens trafikk. Med enda større trafikkbelastning sier det seg sjøl at det må bygges ny veg, sier Dahl.

Bompenger?

– Hva kan Molde kommune bidra til for å få bygget E39 raskt?

– Vi kommer til å legge fram en sak for kommunestyret i juni. Der vil finansieringen av ny E39 Lønset-Hjelset være tema. Vi ser at det antakelig må bli en eller annen form for brukerfinansiering også.

– Det betyr bompenger?

– Det er det kommunestyret vil få presentert, og må ta stilling til. Uansett må vi sørge for at vegen til Hjelset blir bygget, sier Torgeir Dahl.

– Kommunestyret i Molde vil få til behandling hvordan ny E39 Lønset-Hjelset kan finansieres. Brukerfinansiering er en mulighet, sier ordfører Torgeir Dahl. Foto: Bjørn Brunvoll