Synes du terskelen for å få innvilget en av de 232 sjukeheimsplass i Molde kommune er høg i dag?

Om 15 år vil 68 prosent flere eldre over 80 år være blant de aktuelle søkerne, om ikke kapasiteten bygges vesentlig opp.

La ned plasser

Molde har, i tråd med helse- og omsorgsplanen «lengst mulig i eget hjem» politikerne vedtok i 2013, kuttet 16 sjukeheimsplasser, deriblant hele Røbekk sjukeheim, for å kunne styrke heimetjenesten og omsorgsboliger med heldøgns bemanning.

Befolkningsframskrivninger viser imidlertid at det de neste 15 åra blir behov for minst 176 nye plasser i omsorgsboliger og 149 sjukeheimsplasser i kommunen.

Halverer dekning

Det skal til, hvis Molde skal komme seg opp på den nasjonale dekningsgraden for heldøgns omsorg på 25 prosent. I dag ligger Molde kommune på 19 prosent.

Gjør man ingenting, vil dekningsgraden derimot falle fra 19 til 12,2 prosent i 2030.

På sjukeheimsplasser vil eldreboomen gjøre at dekningen bortimot halveres, fra dagens 16,5 prosent til 9,8 prosent om antall plasser ikke økes.

Stor vekst

Årsaka til behovet er at aldersgruppa 67–69 år vil vokse med 32 prosent innen 2030. Gruppen 80+ vil vokse med hele   68 prosent (!) fram mot 2030.

Aller størst blir veksten av eldre i sentrumsnære områder (distrikt vest, sentrum, øst og Sekken, journ.anm.) – hele 811 flere personer i alderen 80+ i 2030.

Siden de fleste ønsker å bo i kjente omgivelser, anbefales det at man satser på utbygging av botilbudet i sentrumsdistriktene, påpeker den nye rapporten fra pleie og omsorg.

Blant nye bofellesskap er Nobel med 25 plasser, 8 nye plasser på Råkhaugen, 4 plasser på Glomstua og Fabrikkvegen 8 med 18 boenheter. Gotfred Lies plass 1 foreslås flyttet til Fabrikkvegen 8 på sikt, på grunn av bedre bygningsmessige forhold. Krisesenter-bygget i Øvre veg kan også romme et bofellesskap.

Må bygge ut

Mens eldre under 79 år jevnt over er friskere og mer teknologisk oppdatert enn noensinne, vil 80+ i tillegg til behov for tilrettelagt bolig i form av omsorgsboliger, også ha størst behov for et heldøgns omsorgstilbud enten i institusjon eller bofellesskap.

– Det er særlig fra 2025 og utover den største veksten i antall eldre over 80 år kommer. Kommunen har derfor de neste 8–9 åra til å planlegge og å bygge ut botilbudet til denne gruppa, skriver fagsjef Kjersti Bakken til politikerne.

Tirsdag skal plana opp i formannskapet.

Spår forskjeller

Romsdals Budstikke spurte konstituert overlege Monica Ødegård ved geriatrisk poliklinikk ved Kristiansund sjukehus om hva framtidas eldre trenger (Molde har for tida ingen geriater, journ.anm.).

Hun peker på at spennet mellom de friskeste eldre og de skrøpeligste eldre over 80 år vil øke i takt med alderen på befolkningen.

– Vi blir faktisk mer og mer forskjellige desto eldre vi blir! Noen av de største helseutfordringene de skrøpeligste eldre har i dag, er kroniske sjukdommer og tilstander som hjerte-/lungesykdommer, osteoporose, langvarige smertetilstander, bevegelsesvansker/fallskader, mangelfull ernæring, ofte i kombinasjon med fysisk passiv livsstil, ensomhet og kognitiv svikt, for eksempel demens. Flere lever også lenger med kreftsykdom eller følgetilstander etter kreftsykdom, forteller legen.

Oppfølging

Kombinasjon av sjukdom, skrøpelighet og medisinbruk hos eldre er utfordrende, og det kreves regelmessig oppfølging for å optimalisere den enkeltes funksjon og evne til å klare seg lengst mulig heime, opplyser overlegen.

Hun trekker fram demens som en sjukdom som vil kreve store ressurser, i Molde som ellers i landet.

– Antallet personer med demens vil øke betydelig de neste åra, kanskje dobles i løpet av de 30 neste åra, hovedsakelig fordi befolkningen blir eldre. I tillegg kommer livsstilssykdommene til dagens middelaldrende til å prege den aldrende befolkningen; vi bærer med oss diabetes, overvekt, høgt blodtrykk, nyresykdom, KOLS. En passiv livsstil gjør oss også svakere rustet til en sjølstendig alderdom, påpeker Ødegård.

Nettverk

Når hun blir spurt om hva framtidas eldre trenger, er svaret sammensatt:

– Vi trenger et stort spekter. Framtidas skrøpelige eldre vil trenge et velfungerende sosialt nettverk og en sterk primærhelsetjeneste (fastlege, sykeheimsleger og heimetjeneste). Jeg er sikker på at frivillige organisasjoner og aktivitetsvenner i større grad blir verdifulle og stimulerende tiltak – disse må vi sette pris på! Og spreke eldre er selvfølgelig en ressurs i frivillig arbeid! Når det gjelder framtidas sjukehus tenker jeg at geriatri (læren om aldring og sjukdommer hos eldre, journ.anm.) blir mer sentralt, sier Ødegård til Romsdals Budstikke.

Fakta: Dette er saka

  • Demografiske framskrivinger viser en sterk økning for aldersgruppa over 67 år de neste 15 åra. Størst økning blir i aldersgruppa 80+ med om lag 68 prosent fram mot 2030.

  • Eldre øker i alle distrikt, men målt i antall personer vil den desidert største veksten komme i sentrumsdistriktene.

  • Uten å iverksette tiltak, vil dekningsgraden for sjukeheim og heldøgnsbemannete omsorgsboliger falle fra 18,9 til 12,2 prosent i 2030.

  • En ny helse og omsorgsplan planlegges utarbeidet i 2017/2018. Forrige plan ble vedtatt i 2013.Kilde: «Framskriving av behov, dimensjonering og utvikling av omsorgsboliger og heldøgns omsorgstilbud fram mot 2030»