Det som ble startet opp av en gjeng entusiaster for fem år siden, er nå blitt et fast innslag i Vestnes. Den første helga i juni er det rock for alle pengene med flere band, musikk og munter stemning til ut i de små nattetimer. Både fredag og lørdag er det musikk fra klokka 19 til klokka to om natta.

– Nytt av året er et familiearrangement lørdag ettermiddag fra klokka 14 til 17, der alle barn under 12 år slipper inn gratis. Etter klokka 19 er det 18 års aldersgrense, sier festivalsjef Trond Frostad i Rock on the dock, og legger til:

– Vi har nasjonale navn på plakaten. Men profilen vår bygger også på mange lokale artister. I år har vi også lykkes i å få ungdommen med.

Dugnadsarbeid

Alle deler av helgas arrangement er basert på dugnad.

–  Rock on the dock er et prosjekt under Vestnes musikkverksted, med Vestnes/Varfjell som samarbeidspartner. Rundt 100 personer og mange lag er med og sørger for at alt går som det skal, alt er gratisarbeid, forteller Frostad.

– Hvordan står det til med dugnadsånden?

– Viljen til å bidra er enorm. Heldigvis. Uten dugnadshjelpen hadde det ikke gått. Jeg vil anslå at Vestnes Varfjell legger ned rundt 600 dugnadstimer i dette, sier Frostad.

– Hva tenker du om mengden festivaler i sommer – blir det for mange...?

– Det vil vise seg på sikt hvem som er levedyktig. Det som er sikkert, er at slike festivaler er viktig for små plasser. Vi må skape aktivitet for at folk skal trives.

Overskudd

I fjor var det 850 besøkende. Det kom inn 650.000 kroner brutto, og arrangørene satt igjen med 115.000 i overskudd. Detter er penger som har stått urørt siden, og legger et godt grunnlag for årets arrangement, som arrangørene håper vil trekke fulle telt. I fjor var været dårlig, i år ser værprognosene langt bedre ut.

– Vi er klare

Torsdag begynte rigginga av utstyret. Vi tror det kommer enda mer folk enn  fjor, sier Frostad, som også håper gjester fra Molde kaster loss og tar turen over fjorden til rockefesten.

Selger bra til Musikkfest i Nesset

Lenger inn i Romsdal er festivalsjef Lars Petter Bjerkeset i full gang med forberedelsene til den aller første utgaven av Nesset Musikkfest på prestegården. Festivalen har en klassisk profil og over 70 musikere er ventet.

– Jeg kjenner allerede at jeg er litt sliten, men samtidig er det deilig å se hvordan alle de flotte folkene rundt meg står på for å få til dette. Rundt 100 frivillige bidrar fra korps, kor og songlag, i tillegg til familie og venner, sier Bjerkeset, som har kastet foreldrene ut av huset for å få plass til overnattende musikere – mange av dem venner fra studietida i Oslo.

– Eidsvåg fjordhotell tar i mot en del, og flere har meldt seg som vertsfamilier. Det er litt av poenget, at de skal få oppleve et intimt og lite samfunn, sier Bjerkeset. I løpet av helga byr han og styret på klassiske konserter, festkonsert og kirkekonsert.

– Hvordan går billettsalget?

– Bra! Vi har allerede passert 500 solgte billetter. Det er flere enn jeg trodde på forhånd. Så sitter nok noen og venter på været. Men værmeldingen ser jo lovende ut, sier Bjerkeset.

– Dere skilter med gallakonsert og gallafest. Hvor kommer galla inn i bildet på prestegården?

– Hehe, det er flere som har stusset på det begrepet. Det betyr ikke at folk må stivpynte seg. Publikum kan heller se for seg en piknik-konsert på gresset. Det er artistene som kler seg opp i galla-antrekk, humrer Bjerkeset.

Eidsvågdager helga etter

Lyden av musikkfesten får knapt lagt seg før det braker løs med Eidsvågdagene bare fem dager seinere, i år for 26. gang.

– Vi håper og tror at det er plass til oss begge, både Musikkfest og Eidsvågdagene. Musikkfesten har jo en helt ulik sjanger. De har en klassisk profil, mens vi har et større spenn med underholdning for alle og et 30-talls utstillere, sier Inger Anne Øyen hos arrangøren Eidsvåg idrettslag. Hun er ekstra stolt av at dagene også inkluderer skole og barnehager.

– Det er mer jobb, men gir arrangementet ekstra stor verdi. Å skaffe idrettslaget inntekter er en viktig drivkraft, men også å skape en aktivitet som alle kan glede seg til og ta del i, sier Øyen, som har et hundretalls personer på frivilliglista til oppgaver som mat- og loddsalg, vakthold, rigging og rydding.

– Det er ikke vanskelig å få folk til å møte opp i et bestemt tidsrom og utføre konkrete oppgaver. Det er verre å få folk til å større ansvar, og bidra til planlegging og forberedelser, sier Øyen.

– Hvor viktig er Eidsvågdagene for lokalsamfunnet?

– Her inne er vi veldig bevisst på at vi selv må bygge fellesskap og samhold. Kommunen kan legge til rette, men vi må gjøre jobben selv, sier Øyen.

Oppblomstring av festivaler

Hos fylket har kulturavdelinga de tre siste årene forsøkt å holde oversikt over alle festivalene – historiske spel inkludert – både de fylket gir driftstilskudd til og de som ikke får det.

– Mitt inntrykk er at det er en oppblomstring av festivaler. Det kan selvsagt være arrangement som velger å kalle seg festival, fordi det er trendy, men det er også reine nykommere, som Skjærvafest i Kristiansund, sier Monica Kjøl Tornes, ass. fylkeskultursjef.

– Kan det bli for mange festivaler?

– Selv om det av og til viser seg at noen få ikke har livets rett,  ser vi på mangfoldet som positivt for fylket, sier Tornes.

Folk skal på festival

Hos fylkets største konsertarrangør, Momentium, ligger i følge pressesjef Terje Erstad salgskurvene til Jugendfest og Ålesund Live over fjoråret på samme tidspunkt.

– Det tar vi som et tegn på at folk skal på festival. Og at de kjøper billetter tidligere, fordi de allerede har bestemt seg, sier Erstad, og opplyser at det selges rundt 30.000 billetter til festivalene – 22.-23.000 til Jugendfest og 6-7.000 til Ålesund Live.

– Sommerfesten er spesiell, den er jo en spleisefest, så den holder vi utenfor disse tallene, sier Erstad, og legger til:

– Den store festivaldøden, som ble spådd for noen år siden, kan vi vel fastslå at er avlyst,. At noen store bukket under, som Quart og Hove, har nok andre årsaker, sier Erstad.

– Med utsolgt stadion-konsert og tre andre store festivaler; konkurrerer dere med dere selv?

– Vi har tre festivaler i egen region, det stemmer. Men både profil og målgruppe er ulik. Det blir en helt annen målgruppe på Elton John-konserten enn på Jugendfest, sier Erstad.

– Tærer så mange arrangement på de frivillige?

– Den klassisk frivillig-personen er det færre av. Vi satser vi på gode samarbeid med lag og foreninger.  De får en viss sum for jobben, som gjør at de kan reise på stevner og cup-er, sier Erstad som antar at 200-300 frivillige er involvert i rigging, servering og andre jobber på festivalene.

Et umettelig marked

Hans-Olav Solli, daglig leder i Moldejazz, opplever det beste forhåndssalget på Moldejazz siden 2009. To kirkekonserter er utsolgt; nå blir det kanskje en ekstra-ekstrakonsert.

– Det virker som at markedet er nærmest umettelig. Mange festivaler jeg kjenner til går bra, og er i vekst, sier Solli, som har som utgangspunkt at alt som bygger opp under musikkinteressen hos folk er bra.

– Det er fint at det blomstrer på festivalfronten, og at det arrangeres mange mindre, lokale festivaler – så lenge folk også husker å slutte opp om de større arrangørene sier Solli.

Han opplever at med et attraktivt program, kommer også de som ønsker å jobbe for festivalen; siden festivalpass er et av frynsegodene.

– Ja, det merker vi godt. Det er enklere når programmet er så steike godt som i år, sier Eillisif R. Vestad, som er billettsjef og har ansvaret for Jazz-butikken, og har 15 år bak seg som frivillig.

– Når det gjelder frivillige, trenger vi alltid flere. Særlig til de store komiteene, som transport og catering. Vakter og billettselgere trenger vi også alltid flere av, sier Vestad, som anslår at rundt 600 frivillige er i sving under festivalen.

– For noen år siden var det faktisk venteliste på enkelte av komiteene. Nå er det så mange festivaler at det ikke lenger er tilfelle. Men det er langt fra noen kristestemning her. Det ordner seg alltid til slutt!

Noen små og store festivaler sommeren 2016:

Rock on The Dock, Vestnes: 3. – 4. juni

Stage Doll, Vangsgutane og Deam Police m. flere

Nesset Musikkfest: 3. – 5. juni

Musikk-cruise, klassiske perler, familiedag, kirkekonsert. Red Hot, Nerli There, Retura.

Aukradagen: 4. juni

Messe og scene med underholdning

Eidsvågdagene, Nesset: 10. og 11. juni

Utstillere. Dag Ingebrigtsen og Malin Reitan

Ålesund Live: 10. – 11. juni

Susanne Sundfør, Bo Kaspers Orkester, DumDumBoys, Bernhoft & The Fashion Bruises m. fl.

Kammermusikkfest i Ålesund: 16. – 19. juni

Tahitifestivalen, Kristiansund: 22. – 26. juni. Veronica Maggio, Susanne Sundfør, Violet Road, Big Bang m. fl.

Sommerfest Tomrefjord: 24. – 25. juni

Elton John-konsert, Color Line stadion, Ålesund: 30. juni

Sommerfesten på Giske: 2. juli. Karpe Diem, DeLillos, Marcus&Martinus, El Cuero, Poor Rich Ones, Astrid S., Woods, Sondre Justad, Erlend Ropstad, Gundelach, Virkelig, Marit Larsen, Band of Gold, Spidergawd, Casa Murilo, Orango, Red Hot, Ine Hoem, Parade, Captain Walker, Tiebraker, Cokko, Long Lasting Train, Sløtface

Ørefestivalen, Gjemnes: 9. og 10. juli

Norsk fjellfestival, Åndalsnes: 10. – 16. juli

Ålesund Båtfestival: 13. - 16. juli

Midsundfestivalen: 15. – 17. juli

Stage Dolls, Dance With a Stranger, Trine Rein m. fl.

Moldejazz: 18. – 23. juli

Joss Stone, Ane Brun, Esperanza Spalding, Leamaitre, Karpe Diem, Ivan Ave, Ola KVernberg, Chick Corea, Pat Metheny/Jon Carter m.m.

Skjærvafest, Kristiansund: 29. – 30. juli

Lars Vaular, Raga Rockers, Julie Bergan, The Main Level, El Cuero, Black Debbath, Oslo Ess, Bendik, The Dogs, Orango,

Raumarock, Åndalsnes: 4. – 7. august

Åge & Sambandet, Lissie, Oslo Ess, OnklP og DFS, Petter Baarli, Postgirobygget, Razika, Stage Dolls, Odin Landbakk, Revolver Avenue, Ingenting, Mos

Eikesdaldagene, Nesset: 12. – 14. august

Klangfestivalen, Fræna: 12. – 14. august

Ola Kvernberg, Jorun Marie Kvernberg, Beate Mordal, Henning Sommerro, Edvard Hoem, Malvin Nøsen, Martin Bredin m. flere

Sommerkonsertene i Angvik: 12. - 13. august.

Unni Wilhelmsen, DeLillos.

Nordsjøfestivalen, Fræna: 12. – 14. august

Jugendfest, Ålesund: 19. – 20. august.

Europe, Alan Walker, Matoma, Ina Wroldsen, Sivert Høyem, Oliver Heldens, Dimitri Vegas & Like Mike, Broiler, Cashmere Factory.

Drømmen blir virkelighet: Det startet med én konsert. I helga arrangerer Lars Petter Bjerkeset og resten av styret i Nesset musikkfest tredagers festival. Her på festivalarenaen, prestegården, med kulturkonsulent Turid Øveraa og ordfører Rolf Jonas Hurlen og i Nesset kommune. Foto: Privat