Den 18. fjellfestivalen ble avsluttet på vakre Bøstølen i Innfjorden søndag. Dette var et kostbart arrangement for arrangøren, og på grunn av dårlig vær var det bare 330 betalende som møtte opp på fjellkonserten.

Bra økonomi

– Slik er det. Været bestemmer alt. Det er klart at det hadde kommet over dobbelt så mange hvis det var bra vær i stedet for regn og skodde. Men dårlig vær er en del av pakka, og det har ikke knekt oss før. Det gjør det ikke nå, heller. Vi har en sterk nok økonomi til å tåle enkelte nedturer, takket være meget bra sponsorstøtte fra det lokale næringslivet – og fra fylkeskommunen og kommunen, sier festivalsjef Solrun Sylte.

Det eneste som minner om sol er nettopp fornavnet hennes. Norsk Fjellfestival har knapt nok opplevd sola denne uka – og fjelltoppene har vært omtåket.

– Det er typisk juli. Vi er dessverre vant til dette. Likevel møter folk opp. Vi har hatt arrangement, 250 frivillige har vært i sving, og jeg vil anta at festivalen har et totalt besøk på 7-8000. Det er bra. Jeg gir årets festival terningkast fem.

– Begrunnelsen?

– Været er det eneste som trekker ned. Men vi har hatt gode temperaturer og lite vind. Folk har vært virkelig positive. Også når vi har måttet gi oss før toppen, på grunn av dårlig sikt og sleipt underlag. Det ble noen slike turer. Sikkerheten kommer alltid først. Men vi har hatt god oppslutning på turer, foredrag, konserter og andre arrangement. Så er det et stort pluss med Norsk Tindesenter. Vi har funnet heimen vår. Det er fullt mulig å flytte arrangement inn hit når været er for dårlig, for eksempel gjelder det et buldrekurs vi skulle ha på Skiri.

– Har dere vurdert å flytte festivalen noen uker fram eller tilbake for å slippe unna det dårlige juliværet?

– Hva tror du vil skje da? Hvis vi flytter festivalen flytter nok været etter, ler Solrun Sylte.

– Uke 28 er vår uke. Det har festet seg. Fjellfestivalen skal alltid arrangeres i uke 28, rett før jazzen. Vi kan ikke vente, da blir det for tett opp mot Raumarock, som har mange av de samme frivillige.

Fjellfestivalen har ikke gått i minus på noen år, understreker Solrun Sylte. 50 prosent av inntektene kommer fra sponsorer. Man har en buffer og tåler enkelte nedturer. Det blir en knallfestival også neste år, lover festivalsjefen.

– Og vi ser fram til det videre samarbeidet med Norsk Tindesenter. Det er nå det begynner!