– Vi er her for å tjene penger, oppleve det vakre landskapet og få et eventyr, sier Paulina Hinc (19) fra Gdansk i Polen.

Paulina og vennene Dominik Bidinski (19) og Anna Elgert (19) er på sitt første Molde-opphold som jordbærplukkere for Krohns Jordbær AS. Til daglig er Paulina kjemistudent, Anna er administrasjonsstudent, mens Dominik er skoleelev på teknisk linje.

Gratis bolig

I likhet med en økende andel av plukkerne i åkeren på Røbekk, tok trioen direkteflyet fra Gdansk da de reiste til Molde. Krohn-eier og daglig leder Endre Krohn (44) forteller at han har 65 polske arbeidere i sving. Noen av dem er proffe plukkere som følger bærsesongen rundt omkring, noen er arbeidsledige i heimlandet, andre er her på sommerjobb.

– Tidligere hadde vi bare folk med sertifikat, men flyruta fra Gdansk har ført til at vi har flere skoleelever og studenter i arbeidsstokken. De får låne sykler for å komme seg til åkrene, sier Endre Krohn.

– Hvor bor de?

– Alle bor heime hos meg på garden, i «Krohns hotell», som de kaller det. Der har jeg plass til 85 stykker. Resten av året er leilighetene utleid til næringsliv og studenter. Arbeiderne må skatte litt ekstra fordi de bor gratis, sier Krohn.

Enklere med Schengen

Arbeiderne jobber fra 2–12 timer om dagen, avhengig av vær og modning.

– Vi tjener mer enn det dobbelte av det vi gjør når vi plukker jordbær i Polen, sier Dominik, Paulina og Anna.

– Minstelønna er 115 kroner timen, som er tarifflønn, pluss eventuell provisjon hvis man plukker effektivt, sier Krohn, som ikke har hatt norske plukkere på mange år:

– Utenlandske plukkere kom for fullt på 90-tallet. Da jeg tok over i 1991 måtte vi søke arbeidskontoret om arbeidskraft, og så fikk vi en kvote på antall arbeidere vi kunne hente fra utlandet. Vi har hatt polakker i arbeid i mange år. Det ble mye enklere da Schengen-avtalen kom, og grensene åpnet for arbeidsinnvandrere fra EU, sier Krohn.

Ingen filippinere

De sju siste åra har en stor del filippinske arbeidere jobbet for Krohn. I år er de fraværende.

– Jeg kan ikke tilby arbeid i lenger enn 6–8 uker. UDI krever at arbeidere fra land utenfor EU har arbeid i tre måneder for å få visum. Reglene har vært sånn lenge, men UDI følger nå tettere opp at dette overholdes. De jeg har hatt her har gjerne feriert og besøkt familie den tida de ikke har jobbet her, sier Krohn.

Familiebedrift

Det var Endre Krohns bestefar med samme navn som startet Krohns Jordbær i 1951. Deretter overtok faren, som også heter Endre, drifta.

– Og din sønn, Endre (17), skal overta etter deg?

– Nei, han er altfor smart til det, ler nåværende Endre.

14.500 korger

Arbeidslaget starter dagen samlet på Røbekk, før de spres på de andre Krohn-åkrene. Gjennom sesongen plukkes cirka 200 tonn jordbær hos Krohn. Mandag denne uka ble det plukket 1.200 kasser på til sammen 7,2 tonn, noe som tilsvarer 14.500 korger til sammen, eller 223 korger per ansatt.

Arbeidsleder Mariusz Radek, i Norge for tiende gang, forteller at han spiser en del jordbær i begynnelsen av sesongen.

– Men så får jeg nok, smiler han.

– Nordmenn liker å tro at norske bær er de beste, hva synes du?

– De er søte. Men polske jordbær er like gode som de norske, sier han.