Den mangeårige konflikten mellom advokat Bjørn Ketil Myrset og Molde kommune har blitt behandlet av Sunnmøre tingrett.

Konflikten bunner i tiltak Myrset har gjort på eiendommen sin på Røvikneset i Molde – blant annet har han satt opp en stor portal, laget et gjerde og satt opp et stort naust.

Langvarig konflikt

Molde kommune har gjort vedtak om at tiltakene er ulovlige og har derfor krevd riving. Vedtakene har seinere blitt stadfestet av Fylkesmannen.

Det var advokaten, som blant annet har spesialisert seg på eiendomsrett, som tok ut stevning. Dette fordi han mente vedtakene i Molde kommune, Fylkesmannen i Møre og Romsdal samt Fylkesmannen i Sør-Trøndelag var ugyldige.

Portalen

Det var, ifølge papirene fra Sunnmøre tingrett, i juni 2010 at Myrset først sendte melding til Molde om «mindre byggearbeid». Dette gjaldt både portal og naust.

Sommeren etter avviste Molde kommune meldingen om oppføring av portal. Dette fordi portalen er plassert under 100 meter fra strandsone i LNF-område og fordi portalen delvis ligger på naboens grunn. De varslet deretter pålegg om fjerning av portalen.

Myrset klaget på både vedtaket og varselet. Samme høst behandlet Fylkesmannen i Møre og Romsdal saka og stadfestet da kommunens vedtak.

I januar 2012 påla dermed Molde kommune Myrset å fjerne portalen. Dette ble påklaget av Myrset. Fordi Fylkesmannen i Møre og Romsdal da ble vurdert som inhabil, gikk saka til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, som høsten 2012 stadfestet kommunens pålegg.

Gjerdet

Sommeren 2013 var Molde kommune på befaring på Myrsets eiendom. Et gjerde han hadde satt opp var da blant temaene som ble tatt opp. I september fattet kommunen vedtak om at gjerdet måtte fjernes. Myrset påklagde vedtaket.

Kommunen opprettholdt vedtaket, som dermed ble sendt til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Sommeren to år seinere fastholdt Fylkesmannen at gjerdet var ulovlig oppført og stadfestet dermed kommunens vedtak.

Naustet

I november 2010 behandlet Molde kommune Myrsets melding om oppføring av naust. Det ble gitt dispensasjon for oppføring av naustet på en rekke vilkår, blant annet hvor stort det kunne være. Myrset påklaget vedtaket – kommunen opprettholdt sitt vedtak, og dermed endte saken hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Fylkesmannen opphevet kommunens vedtak på grunn av saksbehandlingsfeil. To måneder seinere fattet Molde kommune nytt vedtak med dispensasjon på en rekke vilkår, fortsatt med begrensning på størrelsen. Myrset klaget også på dette vedtaket.

I mellomtiden hadde Myrset bygd naustet. Det var for stort og for høyt i forhold til vedtakene. Molde kommune krevde riving, noe som også ble påklaget, men også dette ble stadfestet av Fylkesmannen.

Reguleringsplan

Allerede i desember 2012 fremmet Myrset forslag til reguleringsplan for eiendommen – målet var at det ikke lenger skulle være bundet av LNF-bestemmelsene. I mars 2016 vedtok Molde kommune reguleringsplanen, men Myrset påklagde vedtaket, blant annet fordi den nye reguleringen ikke åpnet for stort nok naust.

Mente vedtakene var ugyldige

I Sunnmøre tingrett anførte Myrset at Molde kommunes opprinnelige avvisningsvedtak om portalen var ugyldig og at oppføring av denne ikke var søknadspliktig.

Også kommunens vedtak om å fjerne gjerde bestred Myrset, og viste blant annet til nødrett og nødverge etter en mangeårig konflikt med en nabo.

Retten uenig

Sunnmøre tingrett var på alle punkt uenig med advokat Myrset, som representerte seg selv i rettssaka.

Molde kommune – og dermed også Fylkesmannen – har ikke gjort feil i sine vedtak, konkluderte rettens leder, Kjetil Gjøen. «Det er ikke påvist saksbehandlingsfeil, uforholdsmessighet eller urimelighet», skriver Gjøen i dommen.

Kostbar strid

Siden Fylkesmannen (staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet) ble frifunnet, ble advokat Myrset dømt til å betale deres saksomkostninger. Disse kom på nærmere 176.000 kroner.

Fordi verken portal eller naust er revet, har Myrset også blitt ilagt mulkt fra kommunen. Gjennom årene har beløpene vokst, og samlet er de nå på rundt én million kroner.