Klokka 14 møtes raumapolitikerne for første gang etter valget. Da skal det velges ordfører, varaordfører og formannskap. Trolig vil Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre sikre seg det meste av posisjoner - med støtte fra utbryteren Marit Nauste fra Arbeiderpartiet. Det betyr at Lars Olav Hustad fortsetter som ordfører.

Det er ikke klart hvem som blir varaordfører. Arne Hop fra KrF er en av favorittene - Marit Nauste er også aktuell.

Sjøl er hun meget ordknapp når vi ringer henne fire timer før kommunestyret.

"Ingen kommentar"

"Dere får møte opp i kommunestyret. Jeg har ingen kommentar. Ha det!" er alt vi får ut av henne på telefon.

Til NRK har hun også bekreftet at hun står på sitt og vil stemme for Hustad. Hun bekrefter også at hun vil delta på møtet, slik at Åndalsnes Avis' teori om 13 - 13 og loddtrekning aldri kan bli en realitet.

- Mikroskopisk sjanse

Magnhild Vik (Sp) er den som hadde blitt ordfører dersom koalisjonen mellom Sp, Ap og SV hadde holdt. Da hadde de hatt 14-13 og kunne gitt et skifte i Rauma.

- Jeg tipper Hustad blir ordfører. Sjansen er mikroskopisk for at Nauste vil ombestemme seg eller at noen på borgerlig side vil stemme mot sin gruppe fordi de ser at det som nå skjer ikke er i tråd med valgresultatet, sier Vik.

- Vil dere oppfordre noen til å bryte ut av den borgerlige avtalen?

- Nei, den avgjørelsen må de ta sjøl. Vi vil ikke aktivt oppfordre noen til avtalebrudd. Venstre har stått sammen med Høyre i alle år, og Frp har også sagt at de står sammen med Høyre. I KrF har lederen vært tydelig på støtten til Hustad. Jeg vet ikke om det er enstemmighet i KrF om dette.

- Hvordan ville dere reagere om Marit Nauste blir varaordfører?

- Det synes jeg ville være sørgelig. Med det som har skjedd etter valget - hvem vet hva hennes neste sprell ville bli?

Såpeopera på TV

Rbnett sender web-TV fra dagens møte på Åndalsnes.

- Da får alle se vår lokale såpeopera, sier Magnhild Vik. - Det er en ganske utrolig situasjon at vi får en ordfører som ikke har flertall verken i valget eller i kommunestyret.

- Men er ikke denne kampen om posisjoner en del av politikken?

- Jo, det er klart at det er kamp om å sikre seg de posisjonene der politikken kan utøves. Men man skal ha respekt for valgresultatet. Nå blir avtaler gjort på bakrommene, og dette har grasrota reagert kraftig på i Rauma.

Ikke bare Rauma

Magnhild Vik sier at det er en lignende situasjon i Selje i Sogn og Fjordane. Der er det en representant fra hennes eget parti som har gått ut av samarbeidet på grunn av samarbeid med Frp, og dermed mister Senterpartiet ordføreren.

- Slike krumspring er tragiske uansett hvilke partier de skjer i. Velgerne må kunne stole på at valgresultatet respekteres, mener Magnhild Vik.

Vi har ikke fått tak i ordfører Lars Olav Hustad. Han har overfor NRK ikke ønsket å kommentere konstitueringen før møtet.