Torsdag skal Vestnes kommunestyre diskutere framtidig kommunestruktur. Høgre reagerer på at alternativet med flere romsdalskommuner ikke blir vurdert.

Sonderingsgruppa som har jobbet med utredning av framtidig kommunestruktur for Vestnes har satt alternativet med Vestnes og Rauma øverst på lista. Deretter kommer sammenslåing med flere landkommuner på Nordre Sunnmøre som grenser til Vestnes, under forutsetning av at Helland blir administrasjonssted.

Dette er ikke Vestnes Høgre fornøyd med.

Bånd til Molde

Kommunestyrerepresentant Robert Vik mener det er udemokratisk å utelukke å gå sammen i en stor kommune i Romsdal før innbyggerne i Vestnes har fått sin mening gjennom folkeavstemning eller utvida høring.

– Når vi vet at det er byene som er utviklingsmotor også for distriktene rundt, er det med stor undring vi ser at flertallet i kommunestyret har vedtatt å fjerne muligheten for å sondere og forhandle mot en større ny kommune sammen med blant andre Molde, heter det i uttalelsen som ble vedtatt på årsmøtet i Vestnes Høgre nylig. Her blir det samtidig understreket den tette forbindelsen det er mellom Vestnes og Molde.

- Problematisk

– Det som kan være naturlige nye kommuner er det som per i dag fungerer som «hverdagskommuner», hvor innbyggerne allerede føler en viss tilhørighet. Dette er også ekspertenes råd for hvordan nye kommuner bør dannes. Politikerne skal se på hvor de unge drar på skole, hvor det er arbeidspendling, bruk av kulturtilbud og hvor det er opprettet stor kontakt allerede, blir det understreket.

Flertallet i Vestnes kommunestyre vil gjennomføre en folkeavstemning om kommunereformen. Dette ser partiet på som problematisk dersom alternativet med en stor Romsdals-kommune ikke er med.

Udemokratisk?

Da saka var oppe i siste møte i formannskapet, møtte Robert Vik som vara for Randi Bergundhaugen. Med seks mot ei stemme innstilte formannskapet på at det skal avholdes rådgivende folkeavstemning. Robert Vik foreslo utvidet høring, ikke minst fordi flertallet ikke har med en storkommune i Romsdal som alternativ når folk skal stemme.

– I kommunestyremøtet torsdag vil jeg foreslo at Vestnes skal åpne for forhandlinger om Stor-Romsdal. Jeg vil også ta opp igjen forslaget om utvida høring. Utspillet fra Vestnes Høgre er ikke samordnet med Rauma, men jeg ser at de er inne på samme tanker som oss, sier Robert Vik til Romsdals Budstikke.