- Det må presiseres at styret ennå ikke har tatt stilling til endelig modell for kommunesammenslåing. Og samferdselsprosjektene skal vi jobbe for uansett. Men vi tror en større kommune vil styrke muligheten til å få gjennomført de to prosjektene som er svært viktig for næringslivet, sier daglig leder Arnt Sommerlund i Aukra næringsforum.

- Styret har som mål å ha en trinnvis tilnærming til arbeidet med kommunereformen etter hvert som prosessen går framover og informasjon om de ulike alternativene klargjøres.

- Hvor opptatt er næringslivet av prosessen med kommunereformen?

- Engasjementet er stort, for dette er ei reform som er viktig for å sikre godt utviklede lokalsamfunn med et felles bo- og arbeidsmarked.

- Men for næringslivet er det ingen kommunegrenser?

- Næringslivet i Molde-regionen jobber godt sammen, på tvers av kommunegrensene. Aukra har for eksempel 26 prosent av sine arbeidsstyrke i utpendling til arbeid i Molde. Men næringslivet i Aukra har klare krav til vår egen kommune i det pågående arbeidet.

Stiller krav

Aukra Næringsforum stiller som krav at kommunen skal ha både kapasitet og kompetanse til å yte tjenester, råd og veiledning til næringslivet og øvrige innbyggere når vi har behov for saksbehandling, regulering, utredning og lignende tjenester.

Flere alternativ

- Og så er vi opptatt av at det legges fram minst tre alternativ til folkeavstemning. Det må legges fram resultat av forhandlinger slik at både innbyggere og næringsliv får se både fordeler og ulemper i de ulike alternativene. Fakta må på bordet.

- Det er politiske signaler om at Aukra bør vrake Romsdalshalvøya-alternativet?

-  Når vi skal vurdere mellom ulike alternativ, kan vi ikke hoppe over dette. Det er viktig at kommunens forhandlingsutvalg fullfører oppgaven de har påtatt seg. De skal forhandle med de andre kommunene, også de som er med i Romsdal og i Romsdalshalvøya-alternativet. Og forhandlingsutvalget skal ikke forhandle på vegne av flertallet, de skal også forhandle på vegne av mindretallet, er oppfordringen.

Alternativer

Aukra Næringsforum støtter kommunereformens fire hovedformål slik Stortinget har vedtatt dem for kommunereformen;

•            Gode og likeverdige tjenester til innbyggerne.

•            Helhetlig og samordnet samfunnsutvikling.

•            Bærekraftige og økonomisk robuste kommuner.

•            Styrke lokaldemokratiet og gi større kommuner flere oppgaver.

Næringsforumet stiller seg positiv til initiativet fra innbyggere i deler av Sandøy kommune om å vurdere en eventuell kommunegrensejustering for Ona, Sandøy og Orten. Og de ønsker at minst tre alternativer blir lagt fram til folkeavstemning 25. april 2016.

Meningsmåling

Når de endelige forhandlingsresultatene foreligger, vil Aukra næringsforum invitere sine medlemmer til en egen meningsmåling med fokus på så vel næringslivets som lokalsamfunnets behov i forbindelse med kommunereformen.