Sammensmelting med Molde? Sammensmelting, med Kristiansund? Eller Gjemnes fortsatt som egen kommune? Det var stinn brakke i Flemma Grendahus onsdag kveld da kommunereformen var tema.

Lokalpolitiker Bjørnar Danielsen (Ap) argumenterte for at framtida for bygdene i Indre Gjemnes ligger i en sammensmelting med Molde. Etter hans mening vil det nye sjukehuset på Hjelset gi Gjemnes-bygdene uante muligheter til vekst og utvikling.

Ingen framtid alene

– Gjemnes kommune har ingen framtid som egen kommune, så den kan vi sette et kryss over. Vi er på norgestoppen med kommunale avgifter og eiendomsskatt, og skal vi dra inn ytterligere 4,5 millioner kroner, skjønner dere hvor vi havner, sa Danielsen.

Han trakk fram det nye sjukehuset som skal bygges på Hjelset som det beste argumentet for å se i retning Molde når ny kommunestruktur skal lages.

– Ødelegger for oss

– Hjelset-sjukehuset blir liggende rett utafor stuedøra til bygdene i Gjemnes. Fra Osmarka tar det 15 minutter å kjøre til Hjelset, fra Flemma og Angvik 25 minutter. Vi kan ikke snu ryggen til det viktigste som skjer i Gjemnes på kanskje 50 år; over to tusen arbeidsplasser kommer til Hjelset. Det vil gi oss mulighetene til å få utvikling i bygdene i Indre Gjemnes, sa Danielsen.

– Og Kristiansund går til rettssak mot staten for å få stoppet sjukehuset. De som ødelegger for sjukehuset på Hjelset, ødelegger også for oss, sa Bjørnar Danielsen foran den fullsatte salen i grendehuset.

Fordeler med Molde

Han listet også opp andre fordeler han mente talte for sammensmelting med Molde: Tilbudet av arbeidsplasser, antall pendlere med 352 til Molde og 106 til Kristiansund, utdanningstilbudet der flertallet av ungdommer fra Gjemnes velger Molde. Videre flyplassen, handelsmønsteret og avislesingen.

– Slik jeg ser det, er det helt usannsynlig at Kristiansund vil være en pådriver for at vi skal få bedre veger inn mot erkefienden deres, Molde. Og hvis Kristiansund velger å hjelpe oss med å få bedre busstilbud til Kristiansund, hjelper det lite, for dit skal vi ikke, konkluderte Bjørnar Danielsen.

Schjølberg uenig

Jan Karsten Schjølberg (Ap), som er fra Kristiansund, argumenterte for at Gjemnes bør vende blikket mot Kristiansund.

– Jeg har vært kritisk til kommunesammenslåing hele tida. Jeg mener det svekker demokratiet, sa Schjølberg og mente det beste ville være å holde Gjemnes samlet.

Foretrekker Kristiansund

Skal Gjemnes gå sammen med en annen kommune, bør valget falle på Kristiansund, mente Schjølberg.

– Forhandlingsklimaet var bedre da vi forhandlet med Nordmøre enn med Romsdal. Jeg har også lurt på: Når vi i Gjemnes har valgt samarbeidspartner for ulike tjenester, har vi som regel endt opp på Nordmøre. Hvorfor det, hvis vi egentlig vil til Romsdal?

– Noen sier at folk tenker med hjertet om kommunestruktur. Ikke neglisjér dem! Hvis Gjemnes kommer med i Molde, tror jeg ikke vi herfra får så mye å si. Jeg tror heller ikke at bussen kommer oftere til Flemma og Angvik om vi blir med i Molde kommune, sa Schjølberg.

– Vi er nordmøringer

Han kom også inn på næringsutvikling.

– Det skjer mer av næringsutvikling i Molde, men det skjer da noe i byen også. Altså i Kristiansund, sa Jan Karsten Schjølberg og viste til at folket i Gjemnes er nordmøringer, har Kristiansund som byen, og at med to unntak ligger alle bygdene i Gjemnes vendt mot fjorden og Nordmøre.

På folkemøtet ble dagens Gjemnes-ordfører, Knut Sjømæling (Sp), spurt hvilken løsning han mente var den beste.

– Jeg er her for å lytte. Jeg har ikke bestemt meg ennå. Det jeg ser som en fordel er å holde Gjemnes samlet, og unngå oppdeling, enten vi går med Kristiansund eller vi går med Molde, sa Knut Sjømæling.

Lenge før møtet startet klokka 19 på grendehuset i Flemma, var salen godt fylt. Leder i Angvik grendelag, Kjetil Sæter, var imponert over at rundt 140 personer kom og fulgte debatten om framtidas kommune. Foto: Richard Nergaard