Matti Bernitz jobber som fotograf, blant annet under produksjonen til 71 grader nord. De siste åra har fotokurs med han, som bor i Rauma, vært fast innslag under Norsk Fjellfestival. Festivalonsdagen holdt han fotokurs for barn og unge i og rundt det nye tindesenteret. Fem deltakere, fire barn og en voksen deltok på kurset der man både kunne ta med mobil-, kompakt eller speilreflekskamera. Fotografen fortalte sjøl at han i likhet med folk flest tar flest bilder med mobilkamera.

Bilder for bildets skyld

– Mange bruker mobilen til å dokumentere akkurat det som skjer. Maten de spiser eller folka de er med, sånn som ligger rett opp i dagen. Litt av treninga vi skal gjøre i dag, er å ta litt bilder for bildets skyld, sier Bernitz, som i utedelen av kurset, oppfordret deltakerne til å finne motiv som han siden skulle gjette hva var.

– Da må vi tenke mer på hvordan bildet ser ut. At det ikke skal være for lite utsnitt, slik at man ikke skal se, eller at det ikke skal være for mye rundt, forteller han.

Bli kjent med kamera

Bernitz har ikke sansen for selfiestangtrenden med tanke på å få bruke litt kreativitet i foto.

– Det mest kreative med det, er vel at man kan bruke vidvinkel og få med mange rare folk og ting i sidene på bildet, ler han.

Maria Blichfeldt (15) fra Molde var på kurset for å bli litt mer kjent med kameraet hun fikk i vår. Hun liker best å ta bilder av folk i omgivelser- og synes det kan være vanskelig å få til rett fokus. Sigrid Botslangen Frantzen (12), også fra Molde, forteller at hun tar mest bilder av fjell, natur og mennesker.

– Å få bildet klart og med riktig vinkel er det vanskeligste, synes hun.

Delte tips og tanker

I løpet av tre kurstimer, fikk elevene lært litt om hvordan man får tatt et bilde der man kan få fram hvor bratt noe er og også andre tips, som å ta bilder i vannspeil, og da gjerne bare av speilinga, og å bevisst bruke linjer i motivet. For å vise det siste ba fotografen deltaker Sigmund Haltvik Sletta først om å legge seg i enden av ei jernbanerille, før han også tok et bilde der han lå så det ikke ble noen slik linje i motivet.

– Ser dere nå hvor mye det gjør for bildet at den linja fører mot han i det første bildet, spurte han.

Til slutt oppfordret fotografen til å finne bildekontoer man liker på sosiale medier.

– Det er lov å la seg inspirere. Prøv gjerne på å ta bilder slik du ser de har gjort det, sa Bernitz.