Arbeiderpartiet har veldig lojale velgerne, og dem er det flest av på Nordmøre.

Meningsmålingen fra Respons Analyse viser at 43 prosent av velgerne på Nordmøre sier de ville stemme Arbeiderpartiet, det er 50 prosent mer enn både i Romsdal og Sunnmøre. Fremskrittspartiet står tilsvarende svakt i nord med bare ti prosent av stemmene, mens de har sin styrke på Sunnmøre.  Her er Frp nå nøyaktig like stor som Arbeiderpartiet. Også i Frp er lojaliteten til partiet sterk.

De lojale

Den eller mest lojale velgergruppen har likevel Senterpartiet, de står sterkere jo lenger nord man kommer. I motsatt ende sliter både Venstre og Miljøpartiet De Grønne med lojaliteten. Også i Høyre og KrF er det en del avskalling, viser tallene fra Respons Analyse.

Seniorkonsulent Idar Eidset i Respons Analyse ser klare trender. Arbeiderpartiet er på frammarsj, men ikke like sterkt som i Trøndelag. Der er det enda rødere, spesielt i Nord-Trøndelag, sier han.

- Møre og Romsdal fortsetter som et blått fylke. Samtidig ser vi tegn på endringer. Kristelig Folkeparti har tradisjonelt stått sterkt i Møre og Romsdal, de sliter. Velgerne som forlater KrF går samtidig ikke til andre partier, de setter seg på gjerdet. KrF har også en annen utfordring; partiet De Kristne. De er ikke store i Møre og Romsdal, men de kan bli en joker dersom de mobiliserer skikkelig, sier Idar Eidset til Rbnett.

Nordmørslista

Mange har lurt på om Nordmørslista vil følge opp suksessen fra fylkestingsvalget og stille egen liste til stortingsvalget. Det kommer ikke til å skje, bekrefter Mette Belden.

Men det er mye som ennå er usikkert. Gruppen "usikre" er stor; aller størst i Romsdal, viser dagens meningsmåling. Og det er gruppa under 30 år som er mest usikre på hvem de skal stemme på.