I 1994 arrangerte Norge vinter-OL på Lillehammer. Samme år flyttet katten Herkules inn hos familien Presthus på Vestnes. Nå er katten 22 år og blitt rikskjendis. Saken om den gamle katten ble først omtalt av Vestnesavisa. Og deretter i VG.

Her får den eksentriske katten omtale blant annet på grunn av at den er bli  temmelig kresen i matvegen.

Sei til meg

– Han sluttet å spise kattemat for mange år siden. Da han skjønte at det var mulig å få fisk ville han ikke ha noe annet. Var det en dag uten kokt sei i matskåla ble det så mye mjauing at vi ikke kunne gi ham noe annet, sier matmor Helga Presthus til VG. Intervjuet er gjengitt etter avtale med henne.

Katter regnes som seniorer allerede etter fylte sju - og nå er den allerede 22 menneskeår. Eller svimlende 115 katteår, hvis du bruker katteårkalkulator.

Et langt liv

VG fortsetter historien om Herkules på denne måten:

Katten kom til familien Presthus i 1994, den gangen sønnene i familien var ett og tre år gamle. I dag er sønnene Michael 26 år og Kristoffer 23, og hver gang de kommer hjem til barndomshjemmet er katten det første de spør etter.

– Guttene har alltid vært veldig glade i ham. Vi er glade i ham alle sammen, så Herkules har han fått mye kos og kjærlighet hele livet, forteller matmor Helga Presthus.

I sine unge år var Herkules ofte på vandring i nabolaget. Gjerne over til nærmeste nabo, hvor han visste at det også alltid vanket fersk fisk og mye kos.

På langtur

Da Herkules var en ungdom på fem-seks år, ble en av turene hans ekstra lang. Familien Presthus skulle på ferie, og katten skulle være hos Helgas foreldre på Kjellbotn, sju kilometer unna.

Men Herkules ville hjem, og la ut på vandring.

Verken besteforeldrene på Kjellbotn eller familien på Vestnes visste hvor det var blitt av ham, og det ble felt mange tårer i de tre månedene katten var borte.

– Men plutselig en dag dukket han opp hjemme hos oss igjen, sulten og sliten. Det var stor gjensynsglede både blant mennesker og dyr, forteller Helga.

Her kan du lese resten av historien om Herkules.

Helga Presthus og den godt voksne katten Herkules. Foto: Privat