Lørdag åpner Ap valgkampen foran stortingsvalget. Samtidig presenterer vi en fersk meningsmåling der Ap er den store vinneren og ligger an til å få tre faste plasser på Mørebenken.

– Dette er bare helt fantastisk. Nå spisser vi formen og er klar til å begynne en lang og tøff valgkamp der hver stemme vil telle. Målet er regjeringsskifte og Jonas som statsminister, her skal vi fra Møre og Romsdal bidra sterkt, sier Else-May Botten til Romsdals Budstikke. Hun er til stede når partiet åpner valgkampen i Møre og Romsdal i Molde i dag, og kunne ikke tenkt seg en bedre opptakt.

Meningsmålingen fra Respons Analyse for Møre og Romsdal er utført for Romsdals Budstikke og Adresseavisen. 601 personer ble oppringt fra 31. august til 7. september. Spørsmålet var enkelt og greit: Hva ville du stemt dersom det var stortingsvalg i morgen?

Frp og Høyre like store

Arbeiderpartiet får nesten hver tredje stemme og stopper på 29,9 prosent, en framgang på 4,7 prosent fra stortingsvalget i 2013. Det sikrer partiet tre mandat. Frp gjør det også godt med 21,1 prosent, fram ett prosentpoeng. De puster nå Høyre i ryggen som det største borgerlige partiet. Høyre går tilbake like mye som Ap går fram, og står på 21,4 prosent.

– Vi har ikke noe mål om å bli større enn Høyre. Vårt mål er å bidra til at vi fortsatt skal ha en borgerlige regjering, for Frp er resultatet fra denne meningsmålingen vanvittig bra. Vi ligger på 15 prosent på landsplan, da er over 21 prosent i Møre og Romsdal helt topp, jubler Harald Tom Nesvik.

Sjøl om Høyre går merkbart tilbake på denne meningsmålingen, er ikke det andre mandatet til partiet truet.

Senterpartiet går fram, dermed synes plassen til Jenny Klinge sikker.

De små sliter

Da er det mer spennende for KrF, som går tilbake med 1,8 prosentpoeng fra valget i 2013. Dette gir ikke plass på Mørebenken, men KrF er nærmest til å ta det siste faste mandatet som Ap har på denne målingen.

– Vi skal inn på Mørebenken, målet er et fast mandat. Nå haster det for ledelsen i partiet å bestemme seg for retningsvalg. Jeg mener at det bør komme signal før landsstyremøtet skal komme med sin innstilling i november, sier Steinar Reiten, som i dag er 1. vara på Stortinget for KrF.

I 2013 tok Venstre utjevningsmandatet som sikret Pål Farstad fire år på Stortinget. Nå går Venstre tilbake til fire prosent, SV får ikke mer enn halvparten av dette. Miljøpartiet De Grønne ligger enda dårligere an med 1,9 prosent, sjøl om dette er en framgang fra 2013.

For alle partiene blir det en utfordring å få usikre velgere til å stemme. På denne målingen er hver fjerde velger usikker. Blant de unge under 30 har hver tredje velger ikke bestemt seg, flere kvinner enn menn er også usikre på hva de skal stemme.

Arbeiderpartiet står sterkest på Nordmøre, Frp er sterkest på Sunnmøre og Høyre gjør det best i Romsdal.