– Dette er langt unna hva tidligere meningsmålinger har vist, sier fylkesleder Dag Olav Tennfjord (H).

Undersøkelsen Budstikka presenterer (se grafikk til høgre) er laget av InFact på vegne av Sunnmørsposten, Tidens Krav, Aura Avis og Romsdals Budstikke. I forbindelse med undersøkelsen ble 1.014 personer i Møre og Romsdal, over 18 år, intervjuet.

Kritisk til undersøkelsen

Fylkeslederen stusser ved tallene han får presentert. Han viser til at en undersøkelse fra juni gjennomført av Respons viste en oppslutning for Høyre på 21.7 prosent.

Han retter for øvrig kritikk mot avisene som har bestilt undersøkelsen.

– Jeg vil oppfordre de som bestiller undersøkelser om å få ut grunndata fra instituttene som gjør målinger så dere kan vurdere den bearbeidingen av tallene som blir gjort. InFact er kanskje billigste alternativ men gir ikke et riktig bilde av virkeligheten, sier fylkesleder Tennfjord.

– Så du er overhodet ikke bekymret for tallene meningsmålingen viser?

Flere om kritikken

Tennfjord får støtte i sin kritikk mot InFact av partifelle, stortingsrepresentant og førstekandidat for Høyre Møre og Romsdal, Helge Orten.

– Vi har sett over tid at undersøkelsene fra InFact generelt presenterer dårligere resultat for Høyre sammenliknet med undersøkelser fra andre institutt. Slik at Høyre konsekvent kommer ut lavt på meningsmålingene deres, sier Orten.

– Undersøkelsen viser at vi ligger lavere enn forrige stortingsvalg, og det er vi selvfølgelig aldri fornøyd med. Det betyr bare at vi må jobbe enda hardere med å få inn minimum to mandat til høsten, legger Orten til.

– Hva blir Høyres viktigste sak inn i valgkampen?

– Tiltak for å skape arbeidsplasser. Fylket vårt er hardt ramma av oljekrisen. Vi har jobbet med dette de siste fire åra og skal fortsette å ha det som en prioritet. Vi vil jobbe for å tilrettelegge både for gründere og etablerte bedrifter. Vi kan ikke bare være avhengige av oljenæringen, vi må ha flere bein å stå på.

– Hvordan står dere dere etter nettopp oljekrisen, og hva er de største utfordringene inn mot valgkampen?

– Regjeringa har stått i en vanskelig situasjon. Omstillingen har vært vanskelig både for bedrifter og enkeltpersoner. Jeg opplever at regjeringa har hatt en treffsikker politikk i møte med disse utfordringene. Ledelsen har vært stødig og god. Så jeg tror ikke det gjør det store utslaget. Det er derimot gjennomført mange store, og nødvendige, reformer i Norge. Endringer som har vært nødvendig for å møte morgendagens utfordringer. Det er klart at det er krevende. Ikke alle er like innstilt på å takle store endringer. Og det vil kanskje få utslag for Høyre under valget.

– Angående reformer, mister dere stemmer i fylket på grunn av deres standpunkt til kommunesammenslåingen?

– Noen glemmer kanskje at de fleste sammenslåingene er enstemmig vedtatt av Stortinget. Den eneste gangen der vi overstyrte de lokale vedtakene gjaldt Haram kommune. Men generelt kan selvfølgelig slike store endringer møte en viss uvilje. Når vi står i bresjen for så store reformer kan det ha en viss negativ effekt.

Fortsatt store i Romsdal

Undersøkelsen viser at Høyre fortsatt gjør det bra i Romsdal og i Ålesund (hvor ca. 23 prosent av innbyggerne ville stemt Høyre). På Sunnmøre for øvrig og på Nordmøre er oppslutningen om Høyre derimot laber (13,7 og 9,6 prosent av de spurte på de respektive stedene).

– Sliter dere med å ha noe å tilby velgerne i distriktene?

– Vår politikk er lagd for hele Norge. Vi er helt avhengig av sterke regioner som også har bygdene med på laget. Sentraliseringsretorikken som Senterpartiet står for, tror jeg misleder mange. Denne retorikken har fått ett visst fotfeste og er nok en del av grunne til at Sp har hatt en viss oppgang. Sjukehusstriden preger nok og resultatene.

– Hva blir resultatet etter valget?

– Jeg har tro på to, og er optimistisk på tre mandat. Vi skal gjøre en god innsats framover. Vår jobb er å reise rundt, formidle politikken vår, diskutere politikk og få innspill fra folk. Til sjuende og sist handler det om å møte folk ansikt til ansikt, sier Orten, og legger til:

– Og så er vi jo generelt skeptisk til InFact sine undersøkelser, men 11. september er den endelige meningsmålingen. Svaret får vi ikke før da.

Fylkesleder Dag Olav Tennfjord ser og fram mot valget:

– Det blir et utrolig spennende valg. Hvordan sperregrensa slår ut i forhold til Venstre, Miljøpartiet de grønne og Sosialistisk venstreparti, det kan snu opp ned på hele situasjonen, sier han.