Eide:  Først var det Vassgård, så ble det Vasskord – og nå er det Vasskor. Dette er kort oppsummert en av «kjendissakene» hos Stedsnavntjenesten for Midt-Norge gjennom mange år. Men nå er punktum satt. Onsdag ble de nye navneskilta ved fylkesveg 64 montert.

Romsdals Budstikke ble med da Veidekke utførte jobben – på oppdrag fra Statens vegvesen – for å dokumentere siste kapittelet i den 25 år gamle navnestriden.

I dag står det «Vasskor» på skiltet, men ikke i 2008 da «Vassgård» ble endret til «Vasskord». Etter kort tid skrudde Statens vegvesen ned skiltet fordi noen sprayet over med svart farge. Dessuten var ei klagesak i gang.

Vi har sett i arkivet og plukket ut noen av oppslagene som er laget i løpet av prosessen. Noen må understrekes, for det er svært mange.

To år før Lillehammer-OL

Striden startet i 1992 da ei gruppe nedsatt av kommunen skulle gå gjennom navna på ulike steder i kommunen. Gruppa mente at grenda Vassgård burde hete Vasskord.

– Jeg vet ikke om noen i bygda vår som synes at Vasskord er et navn vi kan kjennes ved. Navnet er et fremmedelement, men det bryr tilsynelatende verken kulturkonsulent, navnekonsulent eller Klagenemnda for stedsnavnssaker seg om. Gjennom Vassgård Grendalag har vi protestert mot navnebyttet til Vasskord, men vi har ikke blitt hørt, uttalte Anders Vassgård til Romsdals Budstikke.

Kompromiss

Etter årelange protester mot å endre gards- og bruksnavnet Vassgård til Vasskord, pluss utsettelser på grunn av lovendring, kom så Klagenemnda for stedsnavnssaker opp med et kompromiss – Vasskor. Avgjørelsen falt i et møte 7. november 2014. Etter det har ingen hatt hastverk med å sette opp nye skilt. Navnesaker tar tid.

Klagenemndas dom er endelig

Ifølge seniorkonsulent Nils Jørgen Gaasvik i Statens kartverk er det nå satt endelig punktum for navnesaka.

– Det er ingen flere ankemuligheter. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages, sier Gaasvik til Romsdals Budstikke.

Sterke protester

Da Kartverket endret Vassgård til Vasskord i 2008, ble det sterke protester.

Klagerne ønsket skrivemåten Vassgård med begrunnelsen at dette er en gammel skrivemåte som har tradisjon i bygda og kommunen. De mener at Kartverkets vedtak ikke er i tråd med den nedarvete uttalen.

Ikke gård, men skard?

Nemnda mener at etterleddet i navnet ikke kan være ordet gård. De eldre skrivemåtene og den nedarvete uttalen av navnet utelukker dette. Det vil derfor være et brudd på stedsnavnslovens formålsparagraf om å ta vare på stedsnavnene som kulturminne å bruke skrivemåten -gård, siden denne vil være misvisende. Mulige skrivemåter vil dermed være Vasskord, Vasskor eller Vasskol, mente klagenemnda.

Skrivemåten Vasskor gjør at en unngår at navnet blir uttalt /vasskård/, og skriftbildet er med på å beholde navnets etymologi. Denne skrivemåten har en viss støtte i rettskrivingen (bokmål skar og skår av norrønt skard), og også i de eldre skrivemåtene av navnet (-rd- er først belagt i 1701).

Etter noe diskusjon kom nemnda fram til at Vasskor vil være den beste skrivemåten, og gikk enstemmig inn for det.

En teori som er lansert tidligere, er at etterleddet henspiller på et skard.

Forstår forvirringsfrykt

Avslutningsvis tar nemnda opp klagernes påstand om at skrivemåten Vassgård er nødvendig for at ambulanser og andre skal finne fram.

«Nemnda har forståelse for at folk er redde for forvirring i slike situasjoner, men ønsker å påpeke at det nye adresseringssystemet med gateadresser i hele landet vil sørge for at utrykningstjenestene finner fram i nødssituasjoner.»