– Vi anker fordi vi mener dommerne vurderte bevisene feil, og at til dels jussen er feil. Hun synes runden i tingretten var en stor belastning, men ønsker å ta saka videre for å få jobben tilbake, sier LO-advokat Jan Arild Vikan til Romsdals Budstikke.

Har troen

Advokaten ser nå fram til å få prøvd saka for Frostating lagmannsrett.

– Fordi det handler om jobben, og ikke om et konkret pengebeløp, slipper den automatisk igjennom, forteller Vikan.

Sjøl om Romsdal tingrett ga arbeidsgiver Møre og Romsdal fylkeskommune klart medhold i at oppsigelsen var saklig, har Vikan tro på at de kan vinne fram.

– Selvfølgelig. Man reiser ikke en sånn sak uten å ha vurdert at den kan nå fram, sier Vikan.

Pengestøtte

Advokaten har formelt sett ikke levert anke-erklæringen ennå, men har fått grønt lys fra Fagforbundet om å ta saka videre til neste rettsinstans.

I tingretten ble kvinna dømt til å betale Fylkeskommunens advokatutgifter på 129.600 kroner. De dekkes – i tillegg til hennes egne advokatutgifter – av hennes fagforening Fagforbundet.

– Alvorlig. Forbundets kompetansesenter vurderer grunnlaget for å gå til sak i hvert enkelt tilfelle, også i ankespørsmål.

– Når den juridiske vurderingen tilsier at en sak kan prøves, gjør vi normalt det. Vi har mange liknende saker, men en oppsigelse er så alvorlig for en arbeidstaker at mener vi den er feil, skal den også prøves høgere opp, sier rådgiver Bjørn Holmli i Fagforbundet i Trondheim.

– Å få dekket utgiftene hvis man skulle trenge hjelp, er jo en av de store fordelene med å være fagorganisert, påpeker han.

– Ikke nok hensyn

Han peker på at partene var uenige om at atferden til kvinna var et arbeidsmiljøproblem.

– Det handlet både om hva som ble snakket om på arbeidsplassen og måten hun oppførte seg på. Vi mener innholdet var innenfor det man kan prate om, og at måten ikke innebar noe arbeidsmiljøproblem for arbeidsgiver.

Notatet merket «unntatt offentlighet» som kvinna fant på printeren og tok en kopi av, er fortsatt et tema.

– Vi er uenige i kritikken mot henne for å tilegne seg og bruke notatet, og mener retten i for liten grad tok hensyn til begge parters forhold da det skjedde, sier Vikan.