Klimaforskeren fra Molde understreker likevel at han ikke er negativ til klimatoppmøtet som nå går av stabelen i Paris.

– Det er et viktig møte og jeg håper det resulterer i en avtale. Samtidig tror jeg vi har for store håp om en effektiv internasjonal klimaavtale, og at vi har ventet for lenge på dette. Dermed har dette tatt oppmerksomheten fra lokale tiltak, sier Haarstad.

– De innmeldte målsettingene til Paris-møtet – er de gode nok?

– Nei, de er ikke det. Hvis alle nås vil vi fortsatt ikke være der vi burde være. Vi har lagt lista for lavt.

– Er det Kina og USA som sitter på nøkkelen?

– Det er viktigere hva Kina gjør enn hva Norge gjør. Når det er sagt, så spiller det absolutt inn hva vi gjør også. Elbil-markedet har for eksempel vokst enormt, mye på grunn gode incentivordninger i Norge. Dermed har vi bidratt til å skape et marked. Det Norge har gjort har vært viktig for teknologiutviklingen – og at det har blitt konkurranse i et marked som kanskje ellers ville blitt sett på som for risikabelt for investorene og bedriftseierne.

– Er du optimistisk med tanke på muligheten for å nå to-graders-målet som er satt?

– Nei, det er jeg ikke så veldig optimistisk på. Klimaendringene vil komme – og effektene vil gå ut over folk på sårbare steder. Men jeg er likevel optimist – verden i rask endring. Når du ser på utvikling innen fornybar energi, så skjer det mye, spesielt innen solcellepaneler og vindturbiner.

– Drives utviklingen fra Europa?

– Tyskland ligger langt foran når det gjelder solenergi, det har vært med på å skape et marked for solcelleteknologi. Men i Kina skjer det også veldig mye. Kina åpnet et nytt kullkraftverk hver uke før, men det skjer ikke lenger. De er realistiske og har store ambisjoner om å installere solceller og vindkraft. Men de forholder seg til markedet. Så hvis man utvikler god og billig teknologi, så vil det ha store konsekvenser der.