Andreas Skoglund fra Molde er et av landets største kombinerttalenter. MOI-utøveren forteller at han virkelig satser på idretten, og har allerede ambisjonene klare.

– Målet er å bli verdens beste kombinertutøver, og å få delta i VM og OL, forteller 14-åringen etter å ha vært fakkelbærer for ilden som er på vei til ungdoms-OL på Lillehammer som begynner om en knapp måned.

FIS Youth Cup i februar

Til helga reiser Andreas til Tolga i Hedmark, for å delta i et landsdekkende kombinertrenn. Lørdag er det individuelt renn, mens på søndag vil han delta i en teamsprint.

Sesongens hovedmål kommer imidlertid ikke før i midten av februar. Da arrangeres nemlig FIS Youth Cup i Trondheim, og utøvere fra hele Europa vil være til stede.

– Det er vinterens store mål, og det hadde jo vært moro og kommet på pallen der. Ellers kommer hovedlandsrennet noen uker seinere, som også blir viktig, sier Andreas.

Konkurrer mot eldre gutter

Det finnes ikke aldersklasser i kombinert, og utøverne blir delt inn etter hvilket nivå de ligger på. For Andreas betyr det at det blir mye konkurrering mot eldre gutter.

– Sammenliknet med de andre på hans alder i landet, er han definitivt høyt oppe, sier pappa Per Skoglund.

Andreas trener stort sett seks dager i uka, og det blir mye trening på egen hånd. Da går det mest i langrenn, hopp og spensttrening. Den varierte treninga er noe han setter pris på.

– Det som er gøy med kombinert er at man utøver to idretter i én. Da er man nødt til å være allsidig, mener Andreas som har OL-gullvinner Jørgen Graabak som sitt største forbilde.

Vil følge i forbildets fotspor

Andreas går i dag på ungdomsskolen, men har planer om å flytte til Trondheim når han er ferdig der. Bror Aleksander er også kombinertutøver, og går på kombinertlinja på Heimdal VGS – en skole Andreas også har siktet seg inn på.

Kombinertlinja på Heimdal VGS er for øvrig svært populær, og utøvere som Magnus Moan, Jørgen Graabak og Magnus Krogh har tidligere gått der.