Møtte lederne i Molde

Torsdag klokka 12.30 møtte administrerende direktør Espen Remme, økonomidirektør Heidi Nilsen, fagdirektør Jo-Åsmund Lund og klinikksjef Torstein Hole lederne for avdelingene og seksjonene ved Molde sjukehus. Temaet: Hvordan få ned overforbruket?

– Hva var budskapet ditt til lederne ved Molde sjukehus?

– Jeg møtte entusiastiske ledere som ønsker å gjøre noe med situasjonen I fellesskap er vi innstilt på: Ja, vi kan legge om driften, ja, vi kan gjøre noe med situasjonen. På møtet gikk vi gjennom status, og hva vi kan gjøre øyeblikkelig for å stoppe overforbruket. Det er overforbruket vi snakker om, ikke kostnadskutt, sier Espen Remme til Romsdals Budstikke.

Remme fortsetter:

– Vi har lavere pasientaktivitet i Helse Møre og Romsdal enn forutsatt. Varekostnadene er høyere, og vi har for høge lønnskostnader. I sum blir dette veldig uheldig. Sik kan vi ikke fortsette.

– I rapporten til styret skriver du at en betydelig del av overforbruket skyldes at medikament har blitt dyrere. Andre helseforetak bruker vel også medikament, og klarer å holde budsjettene?

– Det er både og. Det er spådd en kraftig kostnadsvekst på grunn av nye medikament, for eksempel legemidler i kreftbehandlingen og biologiske legemiddel. Det merker alle helseforetak. Men noen har vært flinkere til å treffe med budsjetteringen.

– Er det riktig å si at du på møtet i Molde strammet opp lederne?

– Det blir feil å si. Vi tegner et bilde av situasjonen, og vi er enig om at det er mulig å gjøre noe med for eksempel turnuser og arbeidsplaner, koordinere innkjøp bedre og være bevisst på å unngå overdokumentasjon.

– Må bemanningen ved sjukehusa ned?

For mange var på jobb

I juli viser statusrapporten fra helseforetaket at det var 200 månedsverk mer enn det var bevilget penger til.

– Vi har ikke vært stram nok i grepet. Alle bruker litt for mye på vakansevakter, innleie og overtid.

– Er virkeligheten i sjukehusa en annen enn det er bevilget penger til?

– Aktiviteten vår har vært lavere enn budsjettert. Vi kan ikke si at det har vært en spesiell høy driftssituasjonen som har ført til overforbruket.

– Hva vil du si til styret i Helse Møre og Romsdal for å berolige dem?

– Jeg kommer ikke opp med noen nye grep. Men vi må klare å gjennomføre det vi sier. Vi strammer ledergrepene. Lederavtaler skal bidra til det. Vi heiser flagget og sier: Nå må overforbruket stoppe! sier direktør Remme.

– Får den økonomiske situasjonen Helse Møre og Romsdal er i, noen konsekvenser for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal som skal bygges?

– Nei, SNR ligger fast. Behovet for investeringer ligger fast. det er derfor det er så viktig å få kontroll på driften, for å forsvare investeringene. Det er oppdraget mitt. Og jeg har trua på at vi sammen skal få det til, sier direktør Espen Remme.