Regjeringspartiene og Venstre har bestemt seg for å fjerne eksportstøtten for Jarlsbergosten. Det kommer fram i Globaliseringsmeldingen som ble lagt fram av Utenriks- og forsvarskomiteen torsdag. I innstillingen slår et flertall fast at støtten til eksport av ost skal fases ut innen 2019, skriver NTB.

– Vil få konsekvenser

Dette kan få dramatiske konsekvenser for Tines meieri i Elnesvågen. 90 prosent av den årlige produksjonen i Elnesvågen er Jarlsberg-ost.

– Det er for tidlig å si hva dette vil ha å si for enkeltanlegg, men det vi ønsker å være tydelig på, er at en eventuell avvikling av eksportstøtten vil få konsekvenser både for Jarlsberg og norsk melkeproduksjon, sier Øystein Syrstad, pressevakt i Tine.

Ikke bestemt

Syrstad understreker at det ikke er bestemt hva som vil skje med anlegget i Elnesvågen.

– Vi må se på helheten i Tine når det skjer store endringer i rammevilkårene våre. Vi kan ikke være mer konkret per i dag – vi har ennå ikke konkludert.

Tine har to typer Jarlsberg-produksjoner, skorpefri Jarlsberg og Jarlsberghjulet.

Den viktigste osten

Meierisjef i Elnesvågen, Svein Arne Bjørgum, ønsker ikke å kommentere hvordan de ser på flertallsinnstillingen om fjerning av eksportstøtten. Men da saken først kom opp i mai i år, sa han følgende til Romsdals Budstikke:

– I dag er produksjonen av Jarlsbergost alfa og omega for meieriet i Elnesvågen. Men vi har utstyr for osteproduksjon som kan omstilles. Vi kan produsere Norvegia, skorpefri Jarlsberg eller andre hvitoster.

Krever kompenserende tiltak

Bondelaget har regnet ut at når eksporten forsvinner, gir det et årlig samlet inntektstap for melkebøndene på cirka 370 millioner kroner. I tillegg kommer tap av inntekter i blant annet kjøttproduksjon.

– Norges Bondelag krever at konsekvensene av tiltaket blir utredet, og at regjeringen kompenserer for tapet melkebøndene får over statsbudsjettet. Vi forutsetter at den regjeringen som har forårsaket tapet, stiller opp med tilsvarende midler i kompenserende tiltak for å sikre en melkeproduksjon også i distriktene, understreker Bartnes.

Saken skal behandles i plenum i Stortinget 19. januar neste år.