MOLDE: Besøket av cruiseskipet Independence of the Seas markerer ny rekord for Molde og Romsdal havn. Cruisegiganten er på 154.407 bruttotonn, og overgår dermed det forrige rekordanløpet som var cruiseskipet Splendida med 137.936 bruttotonn.

6.000 personer om bord

– Det blir folksomt når Independence of the Seas kommer til Molde 27. mai 2018. Skipet har kapasitet til å ta 4.376 passasjerer, pluss et mannskap på rundt to tusen. Det betyr rundt 6.000 personer i båten som ventes til Molde, sier havnedirektør Olav Akselvoll til Romsdals Budstikke.

Storbåten fra Royal Caribbean Cruises Ltd. er 360 meter lang og hører til det rederiet kaller Freedom-klassen. Båten rommer et vell av aktiviteter; klatrevegg, skøytebane, surfeanlegg, handlegate, teater, kino og en mengde restauranter.

Cruiseskipet skal etter planen legge til Storkaia i Molde. Kaia er 300 meter lang. Båten vil altså være 60 meter lengre enn kaia.

Storbåt anløp Åndalsnes

Åndalsnes hadde sist sommer anløp av cruiseskipet Britannia som lå til kai ved Tindekaia. Britannia på 143.730 bruttotonn er større skip enn det største som har anløpt Molde til nå. Britannia har også meldt om nytt anløp til Åndalsnes i 2018.

– Vi ser at det bygges stadig større cruiseskip. De siste skipene er nesten en halv gang så store som Independence of the Seas, med tonnasje rundt 225.000 bruttotonn, forteller havnedirektøren.

– Vil cruisehavnene i Molde og på Åndalsnes kunne ta imot så store cruisebåter?

– Det er ikke noe som tilsier at det skulle være noe problem. Begrensningen kan være dybden utafor Storkaia og ved Tindekaia på Åndalsnes. Men skulle det være behov for større dybde, kan skipet ankres opp på reden på fjorden, sier Olav Akselvoll.

– Hvordan ser 2017-sesongen ut for cruisetrafikken?

– 2017 ser ut til å bli på nivå med i år. I 2016 har vi hatt 85 anløp. Neste år er det meldt 84 anløp. Og for 2018 har vi fått bestilling på 86 anløp. Vi har kapasitet til å ta imot flere skip, men vi er fornøyd med bestillingene vi har fått så langt, sier havnedirektør Akselvoll.