Den mangeårige striden rundt tiltak på eiendommen til advokat Bjørn Ketil Myrset på Skåla har fått et nytt kapittel. Og også denne gangen gikk saka i Myrsets disfavør.

Anket tingrettsdommen

Den Molde-baserte advokaten med spesialisering i eiendomsrett har benyttet seg av alle muligheter for klager og rettslig prøving av vedtakene kommunen har gjort knyttet opp mot tiltak han har gjort på eiendommen sin på Røvikneset.

Denne gangen var det Frostating lagmannsrett som behandlet Myrsets anke av dommen Sunnmøre tingrett fra desember 2016. Han gikk da til sak mot Fylkesmannen i Sør-Trøndelag etter at de hadde gitt Molde kommune medhold i påstanden om at naustet, portalen og gjerdet på Myrsets eiendom var ulovlig oppført.

Fire vurderinger

Det var i prinsippet fire vedtak lagmannsretten skulle vurdere:

• Fylkesmannens vedtak fra oktober 2011 hvor søknad om oppføring av portal ble avvist.

• Fylkesmannens vedtak fra oktober 2012 med pålegg om å fjerne portal.

• Fylkesmannens vedtak fra august 2015 om å fjerne gjerde.

• Fylkesmannens vedtak fra juli 2012 om dispensasjon for oppføring av naust.

Portalen

Myrset mener blant annet at portalen er lovlig oppsatt og må få stå fordi eiendommen er regulert til byggeområde, og at oppføring av portal da ikke krever dispensasjon. At portalen delvis står på naboens eiendom mener han heller ikke er et problem, fordi Grannegjerdeloven gir hjemmel for dette. Myrset viste også til sedvanerett og veg-rettsservituttet. Han mente også at det er fast innarbeidet forvaltningspraksis at portaler ikke må søknadsbehandles.

Lagmannsretten fastslår imidlertid at tiltaket krevde en søknad om dispensasjon. I dommen heter det også at Grannegjerdeloven ikke gir hjemmel for å oppføre en portal på annen manns grunn. De konkluderer med at Fylkesmannens vedtak er gyldig.

Følgelig må Myrset også fjerne portalen. «Myrset har til tross for at han var klar over at ingen tillatelse var gitt, likevel valgt å ta seg til rette med å bygge portalen. Oppfordringen om å søke på nytt, med en løsning hvor portalen helt og fullt var plassert innenfor hans eiendomsgrense, ble ikke fulgt. I lys av dette, er ikke et vedtak om fjerning av portalen uforholdsmessig eller urimelig», heter det i dommen.

Grannegjerde

Et gjerde som Myrset har satt opp har også blitt mat for rettsapparatet, etter at Molde kommune krevde det revet, og Fylkesmannen stadfestet vedtaket. Myrset anfører at tiltaket ikke var søknads- eller meldepliktig, og at tiltaket er berettiget etter grannegjerdeloven.

Han viser videre til at det kun handlet om restaurering, og han viser til nødrett fordi han mener naboen har trakassert og sjikanert ham.

Lagmannsretten konkluderer på sin side med at gjerdet som ble oppført var i strid med byggeforbudet, og at nødretten ikke gir ham rett til å sette opp et slikt gjerde.

Naustet

Myrset har hele tiden ment at naustet han har ført opp må være større enn de 50 kvadratmeterne han har fått tillatelse til å bygge. Dette fordi det skal brukes til sjøflyet hans. Han mener det er irrelevant å bruke retningslinjer for båtnaust når det skal brukes til et sjøfly. Siden det er lov å ha sjøfly her i Norge, mener Myrset det dermed også må være tillatt å ha et bygg til å oppbevare slike fly i – på samme måte som det bygges garasjer for biler, naust til båter og stall for hester. I realiteten innebærer vilkårene at det er forbudt å ha sjøfly i Molde kommune, hevdet Myrset.

Lagmannsretten skriver at Myrset «ikke har noe rettskrav på å få bygge et naust for et sjøfly på sin eiendom i strandsonen. Når kommunen i dette tilfellet ikke har tillatt så stort naust, må en tiltakshaver finne andre løsninger for oppbevaring av sitt sjøfly, eksempelvis på områder som er regulert til småbåthavn eller til byggeformål». Retten konkluderte med at Fylkesmannens vedtak, der de blant annet satte arealet til maksimalt 50 kvadratmeter, er gyldig.

Kostbart

Siden Myrset tapte på alle punkt, ble han dømt til å betale motpartens saksomkostninger. Dette beløp seg i denne runden til 117.000 kroner. I tillegg må han betale saksomkostningene fra rettsrunden i Sunnmøre tingrett – 176.000 kroner.

Fordi verken portal eller naust er revet, har Myrset også blitt ilagt mulkt fra kommunen. Gjennom årene har beløpene vokst, og samlet er de nå på rundt 1,4 million kroner.

RB har ikke lykkes i å få kontakt med Bjørn Ketil Myrset.

Bjørn Kjetil Myrset. Foto: ERIK BIRKELAND