I den ferske dommen fra Romsdal tingrett får Møre og Romsdal fylkeskommune fullt medhold i at oppsigelsen av ei kvinne i 50-åra er gyldig.

Det var etter flere kritikkverdige episoder på arbeidsplassen at fylkeskommunen i fjor høst gikk til det drastiske skrittet å si opp kvinna som hadde vært ansatt i flere tiår.

Flere sjanser

Kvinna svarte med å trekke arbeidsgiveren for retten fordi oppsigelsen ikke var grundig nok vurdert.

Tingrettsdommer Eli Brusdal mener imidlertid at fylkeskommunen gjennom en rekke møtereferater kan dokumentere at de tok opp den problematiske oppførselen med kvinna.

Mister AFP

Kvinna, som er uten formell kompetanse, begynner å nærme seg AFP-alder, men vil uten jobb i Staten ikke ha mulighet til å gå av med AFP.

Ifølge fylkeskommunen har de tidligere slitt med å omplassere henne internt. Da konflikten ble for stor i fjor, var det ingen andre oppgaver å sette henne til.

Retten erkjenner at hun kan slite med å finne seg ny jobb og at det skal veie tungt, men gir likevel fylkeskommunen rett.

– Det foreligger så grove og alvorlige brudd på pliktene i et ansettelsesforhold at det er rimelig at arbeidsforholdet opphører, slår tingrettsdommer Eli Brusdal fast.

Verkebyll

I retten beskrev flere kolleger kvinna som «et friskt pust», og mente seg ikke plaget av hennes måte å være på.

Flere ledere fortalte derimot om en oppfarende og temperamentsfull kommunikasjonsform som har vært en belastning for arbeidsmiljøet på avdelingen og til tider vært svært utfordrende å takle.

Spesielt utfordrende var forholdet til hennes nærmeste overordnete, ei kvinne som hun kjente fra før hun ble sjefen hennes. Arbeidsgiver beskriver forholdet mellom de to kvinnene som en «verkebyll» på avdelinga.

Har ansvar

Retten mener kvinna ikke kan klandres for forholdet alene, men at hun må ta en «betydelig del av ansvaret» for at det fikk utvikle seg fordi hun ikke lot seg innordne.

– Konfliktsituasjonene oppsto ofte i tilknytning til NNs (overordnet) tilbakemeldinger til saksøker og veiledning knyttet til hennes utførelse av arbeidsoppgaver, beskriver dommen.

Den slår fast at kvinnas atferd og kommunikasjonsform har vært et stadig tilbakevendende tema for arbeidsgiveren.

Tok notat

Sentralt i saka var episoden som utløste oppsigelsen. Da hadde hun allerede fått en skriftlig advarsel for en tidligere episode. I 2014 var hun i gang med en konflikthåndteringsprosess som innebar at kvinnene hver for seg fikk snakke fritt. Da hun fant et gjenglemt referat fra «motpartens» møte liggende på printeren, tok hun en kopi av dokumentet merket «unntatt offentlighet».

I retten mente kvinna hun hadde rett til å se det, siden det omhandlet henne og at andre kolleger allerede hadde sett det på printeren. Videre i meklingen holdt hun det lenge skjult at hun hadde sett motpartens beskrivelse av seg, noe retten gir arbeidstaker medhold i at hemmet meklingen.

Sjøl om arbeidsgiver burde ha bedre rutiner for å håndtere slike dokument, er tilegnelsen av møtereferatet og hennes etterfølgende opptreden knyttet til dette, et alvorlig brudd på lojalitetsplikten, slår dommer Brusdal fast.

Må betale

Retten mener i tillegg at hun gjennom tid har vist manglende samarbeidsevner og manglende evner/vilje til å innrette seg arbeidsgivers pålegg. Atferden og kommunikasjonsstilen har hatt negativ innvirkning på arbeidsmiljøet og har ført til at hun gjentatte ganger har fått pålegg fra arbeidsgiver om å endre atferd, uten at dette har ført til noen varig endring. Kvinna har også ved flere tilfeller brutt interne retningslinjer og rutiner, noe som blant annet har ført til skriftlig advarsel, påpeker retten. Samlet sett er derfor oppsigelsen er saklig begrunnet.

Kvinna dømmes til å betale motpartens advokatutgifter på 129.600 kroner. Fagforbundet betaler både dette og hennes egne advokatutgifter.

---

Takk for at du abonnerer på RB Pluss!