Administrasjonssjef Tone Roaldsnes setter bremsene på full stopp i et brev sendt ut til alle ansatte i Vestnes kommune denne uka.

– Jeg er lei for at jeg nå må melde fra om iverksetting av strakstiltak for å bedre den økonomiske situasjonen, innleder hun brevet med.

Store utfordringer

Deretter skriver hun at kommunen så langt i år har brukt mye mer penger enn de har disponibelt.

– Vi har ikke greid å iverksette alle sparetiltak som kommunestyret forventet i budsjettbehandlingen for 2015, skriver hun og lister opp utfordringene de nå står overfor:

  • Kommunen har vi fått uforutsette utgifter som gjelder økt behov innen flere tjenester.

  • Kommunen har fått økte pensjonskostnader.

  • Inntektene har ikke blitt så høye som kommunestyret forutsatte i sin budsjettbehandling. Dette gjelder både overføringene fra staten og avkastning på det de har stående i fond.

Millionunderskudd

Hun skriver i brevet at det er for tidlig å si hvor stort underskuddet for i år vil bli, men at det i hvert fall dreier seg om flere millioner kroner.

– Dersom vi i 2016 skal videreføre dagens drift, mangler vi 18 millioner kroner, skriver administrasjonssjefen og ber ansatte som har ideer til sparetiltak komme med dem.

Her er strakstiltakene

For å unngå en forverring av situasjonen, og aller helst forbedre den, lister hun opp følgende strakstiltak som vil gjelde umiddelbart – og i hvert fall ut året:

  • Ansettelsesstopp: Ledige stillinger kan ikke lyses ut.

  • Overtid: Det er ikke lenger mulig å jobbe overtid.

  • Vikarinntak: Det er ikke mulig å ta inn vikar første og andre fraværsdag.

  • Midlertidige ansatte og vikarer: Kontrakter for disse skal vurderes for evt. muligheter for oppsigelser.

  • Permisjoner: Det blir ikke mulig å ta ut permisjon med lønn som ikke er klart definert i permisjonsregelverket.

  • Konsulenttjenester: Skal brukes bare unntaksvis og ikke uten at det er godkjent av administrasjonssjefen – eller av formannskap/kommunestyre.

  • Innkjøpsstopp: Det er ikke lov å bestille forbruksmateriell og inventar uten at det er helt nødvendig for daglig drift.

  • Bedriftshelsetjenesten: Bare høyest nødvendig bistand skal bestilles.

Risikovurderinger

Flere av tiltakene hun lister opp kan gi alvorlige følger. Dette innrømmer administrasjonssjefen.

– En del av tiltakene kan ikke gjennomføres uten å ha gjennomført risikovurderinger. Dette gjelder spesielt vikarinntak. Driftsleder må gå gjennom dette for hvert tjenesteområde. Kommunalsjefene samarbeider med dem for å spesifisere unntakene, skriver Roaldsnes og avslutter med at hun er lei for å måtte sette i verk disse tiltakene.

– Jeg håper likevel at dere skjønner at situasjonen er krevende, også på lang sikt, avslutter hun.

Administrasjonssjef i Vestnes kommune, Tone Roaldsnes, setter bremsene på full stopp. Kommunen går mot millionunderskudd. Foto: Olav Skjegstad